Jablečný páj s hrozinkami

Ingredience


Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr třtinový 120 g
Hrozinky 3 polévková lžíce
Jablka 500 g
Máslo čerstvé 15 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Citronová šťáva 0.12 kávová lžička
Hera 13.75 g
Máslo čerstvé 15 g
Mouka pšeničná hladká voženílkova 35 g
Sůl 0.12 špetka
Vejce slepičí 0.12 ks
Voda pitná 0.25 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Koláčové těsto základní [39537]:
  2. Do větší mísy dáme prosetou mouku, špetku soli. Máslo s Herou, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s s 2 lžícemi šťávy a 2 lžícemi ledové vody.
  3. Vyšlehaný žloutek pomalu , za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet . (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
  4. Nastříháme si pečící papír velikosti pečícího plechu. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na pečící formu. Okraje přitiskneme.
  5. Zdravá jablka omyjeme, osušíme, rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jadřince a jablka nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy promícháme s 1 lžicí citronové šťávy, 1 lžičkou skořice, 120 g třtinového cukru. V sítu promyjeme zlaté hrozinky a necháme je odkapat.Jablka nasypeme na těsto a posypeme je hrozinkami a poklademe plátky čerstvého másla (15 g).
  6. Rozválíme si druhou polovinu těsta a položíme ji na jablka. Okraje k sobě dobře ozdobně vidličkou přitiskneme. A vidličkou na několika místech těsto propíchneme.
  7. Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 220°C. Při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme a pečeme při 175°C přibližně 35-40 minut. Upečený koláč má zlatou barvu.
  8. Necháme ho zchladnout, pak ho nakrájíme na porce. Koláč podáváme teplý i studený.