Jablečný páj s hrozinkami
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
120 g |
Hrozinky |
3 polévková lžíce |
Jablka |
500 g |
Máslo čerstvé |
15 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Citronová šťáva |
0.12 kávová lžička |
Hera |
13.75 g |
Máslo čerstvé |
15 g |
Mouka pšeničná hladká voženílkova |
35 g |
Sůl |
0.12 špetka |
Vejce slepičí |
0.12 ks |
Voda pitná |
0.25 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Koláčové těsto základní [39537]:
- Do větší mísy dáme prosetou mouku, špetku soli. Máslo s Herou, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s s 2 lžícemi šťávy a 2 lžícemi ledové vody.
- Vyšlehaný žloutek pomalu , za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet . (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- Nastříháme si pečící papír velikosti pečícího plechu. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na pečící formu. Okraje přitiskneme.
- Zdravá jablka omyjeme, osušíme, rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jadřince a jablka nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy promícháme s 1 lžicí citronové šťávy, 1 lžičkou skořice, 120 g třtinového cukru. V sítu promyjeme zlaté hrozinky a necháme je odkapat.Jablka nasypeme na těsto a posypeme je hrozinkami a poklademe plátky čerstvého másla (15 g).
- Rozválíme si druhou polovinu těsta a položíme ji na jablka. Okraje k sobě dobře ozdobně vidličkou přitiskneme. A vidličkou na několika místech těsto propíchneme.
- Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 220°C. Při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme a pečeme při 175°C přibližně 35-40 minut. Upečený koláč má zlatou barvu.
- Necháme ho zchladnout, pak ho nakrájíme na porce. Koláč podáváme teplý i studený.