Oříškové lasagne s cuketou
Ingredience
Cuketa |
675 g |
Lasagne |
12 ks |
Lilek |
1 ks |
Máslo čerstvé |
25 g |
Muškátový oříšek |
2.5 ml |
Olej olivový |
15 ml |
Omáčka Shoyu |
10 ml |
Oříšky piniové |
85 g |
Petržel - nať |
1 ks |
Sýr Čedar |
85 g |
Sýr Ricotta |
280 g |
Voda pitná |
50 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lasagne položíme na plech na pečení a zalijeme vařící vodou tak, aby nevykukovaly na hladině. Necháme je 10 minut ponořené a posléze je vyndáme a osušíme.
- Na pánvi opékáme (bez tuku) piniová semínka 2 minuty.
- Na pánvi rozpustíme 1 lžíci másla a přidáme nakrájenou cuketu společně s trochou vody a opékáme, dokud není cuketa měkká. Cuketu odstavíme z ohně a smícháme s opečenými piniovými semínky a ricottou. Přidáme špetku muškátového oříšku a řádně zamícháme.
- Lilek nakrájíme na silnější plátky a 4 minuty smažíme na rozehřátém olivovém oleji, občas zamícháme. Do směsi přilijeme sójovou omáčku shoyu (můžeme i klasickou) a přikryjeme pokličkou, dokud lilek nezměkne, občas zamícháme. Vzniklou směs s lilkem rozmixujeme na kaši.
- Dno čtvercové zapékací mísy pomažeme máslem a položíme 4 plátky lasagní, které zalijeme polovinou směsi s cuketou. Na směs následně položíme další 4 plátky a zalijeme polovinou směsi s lilkem a zbývající směsí s cuketou. Tuto vrstvu pokryjeme zbývajícími plátky lasagní a polijeme zbytkem směsi s lilkem.
- Celou mísu posypeme nastrouhaným čedarem. Troubu předehřejeme na 190 °C a zapékáme 40 minut, dokud se sýr neroztaví a nezabarví do zlatova. Odzdobíme nakrájenou petrželkou a podáváme.