Oříškové lasagne s cuketou

Ingredience


Cuketa 675 g
Lasagne 12 ks
Lilek 1 ks
Máslo čerstvé 25 g
Muškátový oříšek 2.5 ml
Olej olivový 15 ml
Omáčka Shoyu 10 ml
Oříšky piniové 85 g
Petržel - nať 1 ks
Sýr Čedar 85 g
Sýr Ricotta 280 g
Voda pitná 50 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lasagne položíme na plech na pečení a zalijeme vařící vodou tak, aby nevykukovaly na hladině. Necháme je 10 minut ponořené a posléze je vyndáme a osušíme.
  2. Na pánvi opékáme (bez tuku) piniová semínka 2 minuty.
  3. Na pánvi rozpustíme 1 lžíci másla a přidáme nakrájenou cuketu společně s trochou vody a opékáme, dokud není cuketa měkká. Cuketu odstavíme z ohně a smícháme s opečenými piniovými semínky a ricottou. Přidáme špetku muškátového oříšku a řádně zamícháme.
  4. Lilek nakrájíme na silnější plátky a 4 minuty smažíme na rozehřátém olivovém oleji, občas zamícháme. Do směsi přilijeme sójovou omáčku shoyu (můžeme i klasickou) a přikryjeme pokličkou, dokud lilek nezměkne, občas zamícháme. Vzniklou směs s lilkem rozmixujeme na kaši.
  5. Dno čtvercové zapékací mísy pomažeme máslem a položíme 4 plátky lasagní, které zalijeme polovinou směsi s cuketou. Na směs následně položíme další 4 plátky a zalijeme polovinou směsi s lilkem a zbývající směsí s cuketou. Tuto vrstvu pokryjeme zbývajícími plátky lasagní a polijeme zbytkem směsi s lilkem.
  6. Celou mísu posypeme nastrouhaným čedarem. Troubu předehřejeme na 190 °C a zapékáme 40 minut, dokud se sýr neroztaví a nezabarví do zlatova. Odzdobíme nakrájenou petrželkou a podáváme.