Špenátová přílohová omáčka, tzv. dip

Ingredience


Baby špenát 450 g
Česnek 2 stroužek
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Máta 2 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Řecký jogurt 500 g
Šalotka 4 ks
Sůl 1 špetka
Chléb Pita 4 krajíc
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Osolenou vodu přivedeme do varu, na 10-20 sekund do ní ponoříme špenát, slijeme ho a co nejrychleji ponoříme do předem připravené mísy se studenou vodou. Opět špenát slijeme, pořádně vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme nahrubo. Na 1 lžíci olivového oleje dosklovita opečeme šalotky a necháme. Mezitím si utřeme česnek se solí, smícháme s citronovou šťávou a 3 lžícemi olivového oleje a necháme 10 minut odpočinout, poté smícháme s jogurtem a šalotkou.
  2. V míse promícháme špenát s bylinkami, přelijeme jogurtovou směsí a promícháme, osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s pita chlebem.