Špenátová přílohová omáčka, tzv. dip
Ingredience
Baby špenát |
450 g |
Česnek |
2 stroužek |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Máta |
2 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Řecký jogurt |
500 g |
Šalotka |
4 ks |
Sůl |
1 špetka |
Chléb Pita |
4 krajíc |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Osolenou vodu přivedeme do varu, na 10-20 sekund do ní ponoříme špenát, slijeme ho a co nejrychleji ponoříme do předem připravené mísy se studenou vodou. Opět špenát slijeme, pořádně vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme nahrubo. Na 1 lžíci olivového oleje dosklovita opečeme šalotky a necháme. Mezitím si utřeme česnek se solí, smícháme s citronovou šťávou a 3 lžícemi olivového oleje a necháme 10 minut odpočinout, poté smícháme s jogurtem a šalotkou.
- V míse promícháme špenát s bylinkami, přelijeme jogurtovou směsí a promícháme, osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s pita chlebem.