Salát s rýžovými nudlemi

Ingredience


Arašídy 70 g
Chřest bílý 2 ks
Cibule 2 ks
Cukr krystal 1 kávová lžička
Koriandr čerstvý 20 g
Máta 20 g
Nudle rýžové 225 g
Ocet rýžový 3 polévková lžíce
Okurka salátová 1 ks
Rajčata Cherry 3 ks
Šalotka 6 ks
Sůl 1.5 špetka
Voda pitná 2 l
Chilli paprička sušená 20 g
Limetka 2 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Omáčka rybí 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme na kolečka. V míse si pak smícháme rýžový ocet a cukr a jejich směs nalijeme na nakrájené kroužky. Cibuli takto necháme hodinu marinovat, přitom ji občas lehce promícháme. Z chřestu odkrojíme konce stonků, které by mohly být na jídlo příliš tuhé. Zbytek stonků potom nakrájíme na kousky, každý o délce asi 1,5 centimetru. Vsypeme je do hrnce s vařící osolenou vodou a provaříme asi 2 minuty. Potom horkou vodu slijeme a uvařený chřest propláchneme ve studené vodě.
  2. Připravíme si rýžové nudle a uvaříme je podle návodu, které najdeme na jejich obalu. Jakmile z nich po uvaření slijeme vodu, nůžkami je nastříháme na krátké kousky, aby je bylo možné dobře jíst. Promícháme je s cibulovými kroužky marinovanými v octu.
  3. Dále do směsi nudlí postupně zapracujeme uvařené kousky chřestu, jemně nasekané mátové lístky, posekaný koriandr, okurku nakrájenou na tenká kolečka, šalotku na kolečka, rajčata pokrájená na kostky a nasekané opražené arašídy. Všechno pečlivě mícháme.
  4. Do jiné misky nalijeme limetkovou šťávu, olivový olej, rybí omáčku a jemně nasekané chilli papričky. Pečlivě smísíme a vlijeme na hotový salát, který je nejlepší podávat při pokojové teplotě.