Salát s rýžovými nudlemi
Ingredience
Arašídy |
70 g |
Chřest bílý |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Cukr krystal |
1 kávová lžička |
Koriandr čerstvý |
20 g |
Máta |
20 g |
Nudle rýžové |
225 g |
Ocet rýžový |
3 polévková lžíce |
Okurka salátová |
1 ks |
Rajčata Cherry |
3 ks |
Šalotka |
6 ks |
Sůl |
1.5 špetka |
Voda pitná |
2 l |
Chilli paprička sušená |
20 g |
Limetka |
2 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Omáčka rybí |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli nakrájíme na kolečka. V míse si pak smícháme rýžový ocet a cukr a jejich směs nalijeme na nakrájené kroužky. Cibuli takto necháme hodinu marinovat, přitom ji občas lehce promícháme. Z chřestu odkrojíme konce stonků, které by mohly být na jídlo příliš tuhé. Zbytek stonků potom nakrájíme na kousky, každý o délce asi 1,5 centimetru. Vsypeme je do hrnce s vařící osolenou vodou a provaříme asi 2 minuty. Potom horkou vodu slijeme a uvařený chřest propláchneme ve studené vodě.
- Připravíme si rýžové nudle a uvaříme je podle návodu, které najdeme na jejich obalu. Jakmile z nich po uvaření slijeme vodu, nůžkami je nastříháme na krátké kousky, aby je bylo možné dobře jíst. Promícháme je s cibulovými kroužky marinovanými v octu.
- Dále do směsi nudlí postupně zapracujeme uvařené kousky chřestu, jemně nasekané mátové lístky, posekaný koriandr, okurku nakrájenou na tenká kolečka, šalotku na kolečka, rajčata pokrájená na kostky a nasekané opražené arašídy. Všechno pečlivě mícháme.
- Do jiné misky nalijeme limetkovou šťávu, olivový olej, rybí omáčku a jemně nasekané chilli papričky. Pečlivě smísíme a vlijeme na hotový salát, který je nejlepší podávat při pokojové teplotě.