Křehký koláč s javorovým sirupem

Ingredience


Sirup javorový 0.5 dl
Smetana 16% (pochoutková) 2 dl
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 120 g
Mouka pšeničná hladká 140 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Cukr třtinový 400 g
Máslo čerstvé 50 g
Sirup javorový 1.5 dl
Smetana 33% (šlehačka) 2.35 dl
Strouhanka 15 g
Sůl 2 špetka
Tresť vanilková 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve připravíme základní těsto: do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. Přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
  2. Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  3. Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  4. Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje plechu a dáme do chladničky na 20-30 minut.
  5. V rendlíku při mírné teplotě ušleháme smetanu s třtinovým cukrem, javorovým sirupem a máslem. Šleháme do doby, až se máslo rozpustí. Rendlík odstavíme z plotny a směs necháme asi 10 minut chladnout.
  6. V hrnečku vidličkou dobře rozšleháme vejce a přimícháme ho do směsi s javorovým sirupem. Za stálého míchání přidáme 2 špetky soli, vanilkovou tresť a strouhanku. Tuto směs nalijeme na připravené vychlazené těsto.
  7. Koláčovou formu dáme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. pečeme přibližně 40-45 minut. Javorová náplň by měla být tuhá, ale uprostřed vystouplá.
  8. Zcela vychladlý koláč nakrájíme na porce, každou porci ozdobíme kvalitní hustou zakysanou smetanou, ozdobně pokapeme javorovým sirupem (0.5 dl) a podáváme.