Brynzovník
Ingredience
Máslo čerstvé |
20 g |
Tuk |
15 g |
Droždí |
20 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Olej rostlinný |
120 ml |
Sůl |
5 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Kopr čerstvý |
20 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Smetana 12% (konzumní) |
50 ml |
Sůl |
3 g |
Sýr Brynza |
200 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy nasypeme mouku, přilijeme mléko, olej, přidáme rozdrobené droždí, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto. Necháme nakynout, občas jej prohněteme, abychom z něj dostali ven vzduch.
- Mezitím připravíme náplň. Do rozdrobené brynzy přidáme změklé máslo, smetanu, žloutek, sůl a posekaný kopr, vymícháme hladký krém a necháme zatím odležet.
- Z těsta vyválíme dva pláty. Jeden plát položíme na tukem vymaštěný plech, potřeme brynzovým krémem a zakryjeme druhým plátem těsta. Povrch potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 až 35 minut, vyndáme a necháme vychladnout. Nakrájíme na porce a podáváme jako slaný moučník.