Brynzovník

Ingredience


Máslo čerstvé 20 g
Tuk 15 g
Droždí 20 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká 500 g
Olej rostlinný 120 ml
Sůl 5 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Kopr čerstvý 20 g
Máslo čerstvé 60 g
Smetana 12% (konzumní) 50 ml
Sůl 3 g
Sýr Brynza 200 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme mouku, přilijeme mléko, olej, přidáme rozdrobené droždí, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto. Necháme nakynout, občas jej prohněteme, abychom z něj dostali ven vzduch.
  2. Mezitím připravíme náplň. Do rozdrobené brynzy přidáme změklé máslo, smetanu, žloutek, sůl a posekaný kopr, vymícháme hladký krém a necháme zatím odležet.
  3. Z těsta vyválíme dva pláty. Jeden plát položíme na tukem vymaštěný plech, potřeme brynzovým krémem a zakryjeme druhým plátem těsta. Povrch potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 až 35 minut, vyndáme a necháme vychladnout. Nakrájíme na porce a podáváme jako slaný moučník.