Svěží citronový koláč

Ingredience


Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Kokos strouhaný 3 polévková lžíce
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Cukr krupice 50 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká 140 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Citronová kůra 3 polévková lžíce
Citronová šťáva 1.2 dl
Cukr krupice 200 g
Cukr vanilka 1 ks
Máslo čerstvé 6 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme 5 chemicky neošetřených citronů a osušíme je. Z jednoho citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
  2. Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli, přimícháme 15 g moučkového cukru lžíci nastrouhané citronové kůry.
  3. 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžičku citronové šťávy. Promícháme, těsto dobře uhněteme, musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit.
  4. Na mírně pomoučeném válu těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
  5. Nastříháme pečicí papír velikosti pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
  6. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečicí papír s těstem přeneseme a těsto položíme na formu.
  7. Okraje přitiskneme vidličkou o okraje pečicí formy a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C 10 - 15 minut. Do zlatova upečený koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  8. Do mísy si dáme 1,2 dl vymačkané citronové šťávy, přidáme 6 žloutků, 230 g cukru krupice, vanilkový cukr. Vyšleháme, zahříváme při střední teplotě, stále mícháme do doby, kdy krém začne houstnout, nesmí se však vařit. Rendlík odstavíme z plotny, pomalu do něj vmícháme 8 lžic měkkého másla, krém přecedíme přes síto, vmícháme nastrouhanou kůru z 3 citronů (3 lžíce) a vlahý krém nalijeme na upečený korpus.
  9. Koláč dáme na hodinu do chladničky.
  10. Vychlazený koláč posypeme kokosovou moučkou, kterou jsme promíchali se 2 lžícemi práškového cukru. Citron rozpůlíme, zbavíme semínek, nakrájíme na tenké půlměsíčky. Koláč ozdobíme plátky citronu, nakrájíme a podáváme.