Svěží citronový koláč
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Kokos strouhaný |
3 polévková lžíce |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
50 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
140 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Citronová kůra |
3 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
1.2 dl |
Cukr krupice |
200 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Omyjeme 5 chemicky neošetřených citronů a osušíme je. Z jednoho citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
- Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli, přimícháme 15 g moučkového cukru lžíci nastrouhané citronové kůry.
- 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžičku citronové šťávy. Promícháme, těsto dobře uhněteme, musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit.
- Na mírně pomoučeném válu těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- Nastříháme pečicí papír velikosti pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
- Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečicí papír s těstem přeneseme a těsto položíme na formu.
- Okraje přitiskneme vidličkou o okraje pečicí formy a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C 10 - 15 minut. Do zlatova upečený koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Do mísy si dáme 1,2 dl vymačkané citronové šťávy, přidáme 6 žloutků, 230 g cukru krupice, vanilkový cukr. Vyšleháme, zahříváme při střední teplotě, stále mícháme do doby, kdy krém začne houstnout, nesmí se však vařit. Rendlík odstavíme z plotny, pomalu do něj vmícháme 8 lžic měkkého másla, krém přecedíme přes síto, vmícháme nastrouhanou kůru z 3 citronů (3 lžíce) a vlahý krém nalijeme na upečený korpus.
- Koláč dáme na hodinu do chladničky.
- Vychlazený koláč posypeme kokosovou moučkou, kterou jsme promíchali se 2 lžícemi práškového cukru. Citron rozpůlíme, zbavíme semínek, nakrájíme na tenké půlměsíčky. Koláč ozdobíme plátky citronu, nakrájíme a podáváme.