Zahuštěná polévka špenátová

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Máslo jihočeské 50 g
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 200 g
Špenát listový čerstvý 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Vývar zeleninový 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Veškerou zeleninu oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Ve větším hrnci rozpálíme máslo, vhodíme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme česnek, mrkev, petržel, vsypeme umyté a nakrájené špenátové listy, podusíme 2 minuty, poprášíme mletou paprikou, hned zalijeme vývarem a pod poklicí povaříme 30 minut.
  2. Ještě horkou polévku rozmixujeme, případně propasírujeme, vrátíme zpátky do hrnce, zakapeme trochou citrónové šťávy.
  3. Smetanu vylijeme do hrníčku, rozklepneme celé jedno vejce, lžíci mouky, metličkou rozšleháme, vylijeme do polévky, za stálého míchání přivedeme k varu, polévku stáhneme z ohně a rozléváme na talíře.
  4. Vejce uvaříme, oloupeme, nakrájíme nahrubo a posypeme jimi každou porci na talíři.