Zahuštěná polévka špenátová
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Máslo jihočeské |
50 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 g |
Špenát listový čerstvý |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Vývar zeleninový |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Veškerou zeleninu oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Ve větším hrnci rozpálíme máslo, vhodíme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme česnek, mrkev, petržel, vsypeme umyté a nakrájené špenátové listy, podusíme 2 minuty, poprášíme mletou paprikou, hned zalijeme vývarem a pod poklicí povaříme 30 minut.
- Ještě horkou polévku rozmixujeme, případně propasírujeme, vrátíme zpátky do hrnce, zakapeme trochou citrónové šťávy.
- Smetanu vylijeme do hrníčku, rozklepneme celé jedno vejce, lžíci mouky, metličkou rozšleháme, vylijeme do polévky, za stálého míchání přivedeme k varu, polévku stáhneme z ohně a rozléváme na talíře.
- Vejce uvaříme, oloupeme, nakrájíme nahrubo a posypeme jimi každou porci na talíři.