Špenátová krémová polévka s krutony

Ingredience


Bujón zeleninový 2 kostka
Celer řapíkatý 100 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová kůra 1 špetka
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 200 g
Špenát listový čerstvý 1 kg
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 0.5 l
Chléb konzumní 3 krajíc
Olej slunečnicový 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do většího hrnce nalijeme vodu, rozdrobíme bujón, zahřejeme, vložíme umyté a nasekané špenátové listy, přidáme oloupaný, nastrouhaný celer, oloupanou a drobně pokrájenou cibuli, doplníme oloupaný, na kolečka nakrájený česnek, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, pepř, zamícháme a na jemném plamínku povaříme 30 minut.
  2. Měkké suroviny v hrnci ještě horké dobře rozmixujeme, dáme zpět na oheň. Smetanu, vejce a mouku metličkou rozšleháme, vylijeme do polévky, dobře promícháme. Za stálého míchání necháme projít varem, potom odstavíme a můžeme porcovat na talíře.
  3. Krutony: na pánvi rozehřejeme olej, přidáme krajíce chleba, který jsme pokrájeli na kostky a osmahli je do křupava, poté vsypeme do polévky.