Špenátová krémová polévka s krutony
Ingredience
Bujón zeleninový |
2 kostka |
Celer řapíkatý |
100 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citronová kůra |
1 špetka |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 g |
Špenát listový čerstvý |
1 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
0.5 l |
Chléb konzumní |
3 krajíc |
Olej slunečnicový |
1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do většího hrnce nalijeme vodu, rozdrobíme bujón, zahřejeme, vložíme umyté a nasekané špenátové listy, přidáme oloupaný, nastrouhaný celer, oloupanou a drobně pokrájenou cibuli, doplníme oloupaný, na kolečka nakrájený česnek, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, pepř, zamícháme a na jemném plamínku povaříme 30 minut.
- Měkké suroviny v hrnci ještě horké dobře rozmixujeme, dáme zpět na oheň. Smetanu, vejce a mouku metličkou rozšleháme, vylijeme do polévky, dobře promícháme. Za stálého míchání necháme projít varem, potom odstavíme a můžeme porcovat na talíře.
- Krutony: na pánvi rozehřejeme olej, přidáme krajíce chleba, který jsme pokrájeli na kostky a osmahli je do křupava, poté vsypeme do polévky.