Obrácený švestkový koláč s marcipánem

Ingredience


Cukr třtinový 25 g
Listové těsto 500 g
Mandle 40 g
Marcipánová hmota surová 100 g
Máslo čerstvé 25 g
Švestky 800 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve formě na koláč nebo v pánvi se silným dnem, rozehřejeme máslo, přidáme cukr, lžíci vody a zahříváme až získáme světle hnědý karamel.
  2. Odstavíme a na dno rozložíme švestky řeznou stranou nahoru. Nakrájený marcipán na kostičky rozdělíme, do každé půlky švestky dáme jednu kostičku, posypeme mletými mandlemi.¨
  3. Listové těsto rozválíme a vykrojíme z něj o 3 cm větší kruh než je průměr formy, překryjeme jím švestky a opatrně zahrneme k okrajům a dnu.
  4. Můžeme nechat 24 hodin v chladu. Pečeme v předehřáté troubě na
  5. 190°C 30-40 minut dozlatova.
  6. Necháme chvíli zchladnout ve formě, potom zakryjeme talířem a opatrně obrátíme a vyklopíme. Část šťávy unikne, ale to nevadí, podáváme se smetanou.