Obrácený švestkový koláč s marcipánem
Ingredience
Cukr třtinový |
25 g |
Listové těsto |
500 g |
Mandle |
40 g |
Marcipánová hmota surová |
100 g |
Máslo čerstvé |
25 g |
Švestky |
800 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Ve formě na koláč nebo v pánvi se silným dnem, rozehřejeme máslo, přidáme cukr, lžíci vody a zahříváme až získáme světle hnědý karamel.
- Odstavíme a na dno rozložíme švestky řeznou stranou nahoru. Nakrájený marcipán na kostičky rozdělíme, do každé půlky švestky dáme jednu kostičku, posypeme mletými mandlemi.¨
- Listové těsto rozválíme a vykrojíme z něj o 3 cm větší kruh než je průměr formy, překryjeme jím švestky a opatrně zahrneme k okrajům a dnu.
- Můžeme nechat 24 hodin v chladu. Pečeme v předehřáté troubě na
- 190°C 30-40 minut dozlatova.
- Necháme chvíli zchladnout ve formě, potom zakryjeme talířem a opatrně obrátíme a vyklopíme. Část šťávy unikne, ale to nevadí, podáváme se smetanou.