Sýrové špagety

Ingredience


Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 375 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Oříšky piniové 50 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Sýr Gouda 45% 50 g
Sýr Gruyére 50 g
Sýr Parmezán 50 g
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
Špagety 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V osolené vodě uvaříme dle návodu špagety. Po uvaření je scedíme a necháme v cedníku okapat.
  2. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. V hrnci rozpálíme máslo a osmahneme na něm cibulku až zesklovatí. Takto osmahlou cibulku zaprášíme moukou, zpěníme a podlijeme mlékem. Vše dobře promícháme. Směs dále vaříme za občasného zamíchání na mírném ohni asi 5 minut.
  3. Sýry najemno nastrouháme, část odložíme stranou na finální posypání, většinu však nasypeme do připravené omáčky a za stálého míchání necháme roztavit. Omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  4. Na pánvi bez tuku si připravíme piniová jádra, která zlehka opražíme. Do sýrové omáčky vložíme špagety, promícháme a připravíme na talíře. Každou porci posypeme piniovými jádry, posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme lístky tymiánu.