Sýrové špagety
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
375 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Oříšky piniové |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Gouda 45% |
50 g |
Sýr Gruyére |
50 g |
Sýr Parmezán |
50 g |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |
Špagety |
400 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V osolené vodě uvaříme dle návodu špagety. Po uvaření je scedíme a necháme v cedníku okapat.
- Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. V hrnci rozpálíme máslo a osmahneme na něm cibulku až zesklovatí. Takto osmahlou cibulku zaprášíme moukou, zpěníme a podlijeme mlékem. Vše dobře promícháme. Směs dále vaříme za občasného zamíchání na mírném ohni asi 5 minut.
- Sýry najemno nastrouháme, část odložíme stranou na finální posypání, většinu však nasypeme do připravené omáčky a za stálého míchání necháme roztavit. Omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Na pánvi bez tuku si připravíme piniová jádra, která zlehka opražíme. Do sýrové omáčky vložíme špagety, promícháme a připravíme na talíře. Každou porci posypeme piniovými jádry, posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme lístky tymiánu.