Špagety s tomatovým pestem, mandlemi a piniovými oříšky

Ingredience


Balsamico ocet 2 polévková lžíce
Bazalka 1 hrst
Cukr krupice 1 špetka
Mandle 50 g
Oříšky piniové 60 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 0.5 hrst
Rajčata 100 g
Špagety 400 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 80 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V osolené vodě povaříme asi 5 minut rajčata, která poté vyjmeme a necháme okapat. Vodu, ve které se rajčata vařila, odložíme stranou, nevyléváme. Na pánvi bez tuku dozlatova opražíme mandle a piniové oříšky. Nastrouháme parmezán. Rajčata, jádra a parmezán vložíme do mixéru a najemno rozmixujeme. Při mixování do směsi postupně přiléváme vodu z rajčat.
  2. Bazalku a petrželku opláchneme a osušíme. Bylinky najemno nasekáme, takto připravené je přidáme do pesta, dochutíme solí, pepřem, cukrem a balzamikovým octem.
  3. Ve osolené vodě uvaříme špagety dle návodu. Uvařené je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Poté je promícháme s pestem, naporcujeme na talíře a podáváme.