Pórkovo-sýrový flamiche

Pórkovo-sýrový flamiche - obrázek

Ingredience


Listové těsto 400 g
Máslo čerstvé 45 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 500 g
Smetana 33% (šlehačka) 4 polévková lžíce
Sýr krémový 150 g
Sýr Parmezán 60 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto rozkrojíme na poloviny a rozválíme na obdélníky o velikosti plechu. 1 plát přeneseme na plech a druhý zabalíme do fólie. Obojí uložíme do chladničky.
  2. V kastrole rozpustíme máslo, přidáme očištěný, na kolečka nakrájený pórek a zvolna dusíme za občasného míchání asi 15 minut.
  3. V míse smícháme krémový sýr se smetanou, nasekanou pažitkou, nastrouhaným parmezánem, špetkou muškátu a pepře. Směs vmícháme do prochladlého pórku.
  4. Plát těsta na plechu potřeme připravenou náplní a ponecháme 2cm široký okraj, který potřeme částí rozšlehaného žloutku. Náplň přiklopíme druhým plátem, okraje přitiskneme a povrch potřeme zbylým žloutkem. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a nožem na něm vytvoříme zářezy ve tvaru mřížky.
  5. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia 25-30 minut.
  6. Po vyjmutí z trouby necháme flamiche 10 minut odpočinout a podáváme.