Pórkovo-sýrový flamiche
Ingredience
Listové těsto |
400 g |
Máslo čerstvé |
45 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
500 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
4 polévková lžíce |
Sýr krémový |
150 g |
Sýr Parmezán |
60 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Těsto rozkrojíme na poloviny a rozválíme na obdélníky o velikosti plechu. 1 plát přeneseme na plech a druhý zabalíme do fólie. Obojí uložíme do chladničky.
- V kastrole rozpustíme máslo, přidáme očištěný, na kolečka nakrájený pórek a zvolna dusíme za občasného míchání asi 15 minut.
- V míse smícháme krémový sýr se smetanou, nasekanou pažitkou, nastrouhaným parmezánem, špetkou muškátu a pepře. Směs vmícháme do prochladlého pórku.
- Plát těsta na plechu potřeme připravenou náplní a ponecháme 2cm široký okraj, který potřeme částí rozšlehaného žloutku. Náplň přiklopíme druhým plátem, okraje přitiskneme a povrch potřeme zbylým žloutkem. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a nožem na něm vytvoříme zářezy ve tvaru mřížky.
- Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia 25-30 minut.
- Po vyjmutí z trouby necháme flamiche 10 minut odpočinout a podáváme.