Chlebové pletýnky

Ingredience


Cukr moučkový 10 g
Droždí 30 g
Kmín celý 25 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 125 ml
Mouka polohrubá 500 g
Sůl 1 špetka
Tuk 20 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme teplým mlékem. Necháme na teplé místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy nasypeme mouku, špetku soli, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, přilijeme kvásek a vymícháme těsto. Důkladně ho prohněteme a necháme vykynout.
  3. Z těsta vyválíme slabé válečky a vždy ze 3 upleteme pletýnku, posypeme kmínem, vyskládáme na vymaštěný plech a dáme péct. Pečeme asi 25 minut dozlatova.
  4. Pletýnky necháme vychladnout a podáváme jako běžné pečivo.