Chlebové pletýnky
Ingredience
Cukr moučkový |
10 g |
Droždí |
30 g |
Kmín celý |
25 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
125 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
20 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme teplým mlékem. Necháme na teplé místě vzejít kvásek.
- Do mísy nasypeme mouku, špetku soli, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, přilijeme kvásek a vymícháme těsto. Důkladně ho prohněteme a necháme vykynout.
- Z těsta vyválíme slabé válečky a vždy ze 3 upleteme pletýnku, posypeme kmínem, vyskládáme na vymaštěný plech a dáme péct. Pečeme asi 25 minut dozlatova.
- Pletýnky necháme vychladnout a podáváme jako běžné pečivo.