Gratin z kořenové zeleniny

Ingredience


Brambory 200 g
Celer bulvový 200 g
Česnek 1 stroužek
Máslo čerstvé 20 g
Mléko polotučné 150 ml
Muškátový oříšek 1 špetka
Pastinák 200 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 450 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Gruyére 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pastinák, brambory a celer oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a urovnáme ve vrstvách do máslem vymazaného pekáčku. V každé vrstvě se musejí plátky mírně překrývat.
  2. Zeleninu zalijeme smetanou rozšlehanou s mlékem, rozmělněným česnekem, špetkou soli, pepře a muškátu. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
  3. Gratin pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu doměkka a dozlatova.