Gratin z kořenové zeleniny
Ingredience
Brambory |
200 g |
Celer bulvový |
200 g |
Česnek |
1 stroužek |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pastinák |
200 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
450 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Gruyére |
60 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Pastinák, brambory a celer oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a urovnáme ve vrstvách do máslem vymazaného pekáčku. V každé vrstvě se musejí plátky mírně překrývat.
- Zeleninu zalijeme smetanou rozšlehanou s mlékem, rozmělněným česnekem, špetkou soli, pepře a muškátu. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
- Gratin pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu doměkka a dozlatova.