Ořechový trdelník
Ingredience
Cukr moučkový |
150 g |
Droždí |
20 g |
Husí sádlo |
150 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká |
1 kg |
Ořechy lískové |
250 g |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky, cukr, sádlo, vlažné mléko, rozdrobené droždí, vypracujeme hladké těsto. Důkladně několikrát prohněteme a necháme vykynout. Z těsta uválíme tři dlouhé pruhy, které namotáme na trdlo. Nemáme-li trdlo, použijeme kovovou rouru o síle pivní láhve. Trdlo s těstem pomažeme rozkvedlanými bílky, obalíme v drcených oříšcích, potřeme máslem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 35 - 40 minut. Rouru opatrně vysuneme a trdelník necháme vychladnout. Krájíme šikmo na malé plátky a podáváme.