Ořechový trdelník

Ingredience


Cukr moučkový 150 g
Droždí 20 g
Husí sádlo 150 g
Máslo čerstvé 40 g
Mléko polotučné 100 ml
Mouka pšeničná hladká 1 kg
Ořechy lískové 250 g
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky, cukr, sádlo, vlažné mléko, rozdrobené droždí, vypracujeme hladké těsto. Důkladně několikrát prohněteme a necháme vykynout. Z těsta uválíme tři dlouhé pruhy, které namotáme na trdlo. Nemáme-li trdlo, použijeme kovovou rouru o síle pivní láhve. Trdlo s těstem pomažeme rozkvedlanými bílky, obalíme v drcených oříšcích, potřeme máslem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 35 - 40 minut. Rouru opatrně vysuneme a trdelník necháme vychladnout. Krájíme šikmo na malé plátky a podáváme.