Ořechový dezert s kiwi
Ingredience
Kiwi |
7 ks |
Citronová kůra |
2 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
1 dl |
Mléko zahuštěné slazené |
400 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Semínka slunečnicová loupaná |
120 g |
Sušenky BeBe světlé jemné |
120 g |
Marmeláda meruňková |
50 g |
Voda pitná |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sušenky BeBe a slunečnicová loupaná semínka rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem, s 1 lžící tekutého medu a 25 g cukru a 1 lžící mouky. Směs dobře promícháme a rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu, rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (Pokud by se těsto lepilo na prsty, obalíme si je v práškovém cukru.)
- Pečeme v předehřáté troubě při 175 minut 10 minut a potom těsto necháme vychladnout.
- Kiwi omyjeme, osušíme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
- V míse vymícháme slazené kondenzované mléko s nastrouhanou citrónovou kůrou a 1 dl citronové šťávy. Krém nalijeme na upečený koláč a znovu dáme do trouby péct při 175°C 10 - 15 minut. Koláč vyjmeme a necháme zchladnout. Potom plátky kiwi poskládáme v kruzích tak, že se plátky budou částečně překrývat.
- Vytvoříme glazuru: meruňkové želé (marmeládu) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a džem vymícháme dohladka. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout. Koláč potom nakrájíme a podáváme.