Piškotové řezy s jahodami
Ingredience
Jahody zahradní |
0.5 kg |
Cukr krupice |
6 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Mouka polohrubá |
6 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
6 ks |
Cukr krupice |
400 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
0.6 dl |
Pudinkový prášek - vanilkový |
200 g |
Cukr krupice |
200 g |
Voda pitná |
1 l |
Želé dortové |
60 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do nádoby mixéru rozklepneme celé vejce, cukr a mixujeme tak dlouho, až vznikne hustá hmota, kterou pomocí vařečky přendáme do větší mísy, kam přisypeme mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, opatrně promícháme, pokapeme pomerančovou šťávou. Hustou hmotu vylijeme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech, který vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15 minut. Piškotové těsto je hodně křehké, proto je dobré pečení hlídat, aby se piškot nespálil.
- Do hrnce vylijeme 2 dl mléka a přivedeme k varu, zbylý decilitr mléka rozmícháme s pudinkovým práškem a cukrem, pomalu za stálého míchání přiléváme do hrnce s vařícím se mlékem. Vaříme tak dlouho, než pudink zhoustne, poté ihned stáhneme ze sporáku, necháme vychladnout, následně přimícháme máslo a dobře rozšleháme.
- Želé: do hrnce s vařící se vodou vsypeme dortové želé, přidáme cukr, za stálého míchání povaříme. Když se hmota začne lepit na okraje hrnce a začíná tuhnout, stáhneme hrnec z ohně.
- Upečený piškot potřeme krémem, nahoru naaranžujeme na půlky rozkrojené jahody, vše zalijeme dortovým želé. Vložíme do ledničky vychladnout a krájíme na řezy.