Piškotové řezy s jahodami

Ingredience


Jahody zahradní 0.5 kg
Cukr krupice 6 polévková lžíce
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mouka polohrubá 6 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 6 ks
Cukr krupice 400 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 0.6 dl
Pudinkový prášek - vanilkový 200 g
Cukr krupice 200 g
Voda pitná 1 l
Želé dortové 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do nádoby mixéru rozklepneme celé vejce, cukr a mixujeme tak dlouho, až vznikne hustá hmota, kterou pomocí vařečky přendáme do větší mísy, kam přisypeme mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, opatrně promícháme, pokapeme pomerančovou šťávou. Hustou hmotu vylijeme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech, který vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15 minut. Piškotové těsto je hodně křehké, proto je dobré pečení hlídat, aby se piškot nespálil.
  2. Do hrnce vylijeme 2 dl mléka a přivedeme k varu, zbylý decilitr mléka rozmícháme s pudinkovým práškem a cukrem, pomalu za stálého míchání přiléváme do hrnce s vařícím se mlékem. Vaříme tak dlouho, než pudink zhoustne, poté ihned stáhneme ze sporáku, necháme vychladnout, následně přimícháme máslo a dobře rozšleháme.
  3. Želé: do hrnce s vařící se vodou vsypeme dortové želé, přidáme cukr, za stálého míchání povaříme. Když se hmota začne lepit na okraje hrnce a začíná tuhnout, stáhneme hrnec z ohně.
  4. Upečený piškot potřeme krémem, nahoru naaranžujeme na půlky rozkrojené jahody, vše zalijeme dortovým želé. Vložíme do ledničky vychladnout a krájíme na řezy.