Plněná rajčata po římsku

Ingredience


Ančovičky konzervované 4 ks
Bazalka 20 g
Česnek 1 ks
Cukr krupice 1 g
Olej olivový 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 g
Rajčata 8 ks
Rýže dlouhozrnná 200 g
Sůl 1 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si rajčata, ze kterých opatrně odřízneme vrchní část. Kávovou lžičkou vydlabeme dužinu, aniž bychom poškodili slupku. Dužinu nakrájíme na drobné kousky. Uvaříme rýži podle návodu na obalu. Z konzervovaných filet ančoviček slijeme přebytečný olej, nakrájíme je na drobné kousky. Do uvařené rýže přidáme kousky ančoviček, dužiny z rajčat, dva prolisované stroužky česneku, zakapeme olejem a posypeme nahrubo rozsekanou bazalkou. Osolíme, opepříme, případně i podle chuti lehce osladíme, promícháme.
  2. Hotovou rýžovou směsí plníme vydlabaná rajčata, naplněná přiklopíme vrchní částí. Naskládáme do zapékací misky. Troubu zahřejeme na 190 °C a pečeme v ní rajčata přibližně 15 minut. Lehce podléváme.