Dýně plněná kuskusem

Ingredience


Dýně 1 kg
Kmín mletý 3 g
Koriandr čerstvý 10 g
Kuskus 125 g
Máslo čerstvé 30 g
Meruňky sušené 30 g
Oříšky piniové 40 g
Rybíz červený 20 g
Voda pitná 2 polévková lžíce
Vývar zeleninový 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme dýně, kterým opatrně odřízneme vršky a lžičkou vydlabeme dužinu. Nesmíme přitom v žádném případě poškodit slupku. Jakmile dýně vydlabeme, do každé z nich vlijeme lžíci vody. Pak je vložíme na plech.
  2. Dále ohřejeme troubu na 190 °C. Plech s dýněmi vložíme do horké trouby a pečeme 50 minut, než dýně změknou.
  3. Nachystáme větší pánev, v níž prohřejeme máslo. Do rozpáleného másla přidáme rybíz, nadrobno nasekané sušené meruňky a kuskus. Za stálého míchání prohříváme přibližně jednu minutu. Posypeme mletým kmínem a zalijeme zeleninovým vývarem. Pokračujeme ve vaření a jakmile dojde k varu, směs odstavíme z plotny a přikryjeme pokličkou. Ještě ponecháme asi 5 minut odstát.
  4. Nakonec do směsi vmícháme piniové oříšky. Potom teplou směsí plníme upečené dýně (krátce předtím jsme je vytáhli z trouby). Na závěr před servírováním přizdobíme pokrm koriandrem.