Dýně plněná kuskusem
Ingredience
Dýně |
1 kg |
Kmín mletý |
3 g |
Koriandr čerstvý |
10 g |
Kuskus |
125 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Meruňky sušené |
30 g |
Oříšky piniové |
40 g |
Rybíz červený |
20 g |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Vývar zeleninový |
200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme dýně, kterým opatrně odřízneme vršky a lžičkou vydlabeme dužinu. Nesmíme přitom v žádném případě poškodit slupku. Jakmile dýně vydlabeme, do každé z nich vlijeme lžíci vody. Pak je vložíme na plech.
- Dále ohřejeme troubu na 190 °C. Plech s dýněmi vložíme do horké trouby a pečeme 50 minut, než dýně změknou.
- Nachystáme větší pánev, v níž prohřejeme máslo. Do rozpáleného másla přidáme rybíz, nadrobno nasekané sušené meruňky a kuskus. Za stálého míchání prohříváme přibližně jednu minutu. Posypeme mletým kmínem a zalijeme zeleninovým vývarem. Pokračujeme ve vaření a jakmile dojde k varu, směs odstavíme z plotny a přikryjeme pokličkou. Ještě ponecháme asi 5 minut odstát.
- Nakonec do směsi vmícháme piniové oříšky. Potom teplou směsí plníme upečené dýně (krátce předtím jsme je vytáhli z trouby). Na závěr před servírováním přizdobíme pokrm koriandrem.