Jablečný koláč na plech
Ingredience
Džem broskvový |
250 g |
Jablka |
6 ks |
Likér mandlový - Amaretto |
1 dl |
Listové těsto |
450 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Ořechy vlašské |
100 g |
Rozinky bílé |
100 g |
Strouhanka |
30 g |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Jeden kus listového těsta váží 275 g, použijeme tedy 2 kusy. Listové těsto má rozměr plechu na pečení. První plát rozložíme na plech, pokapeme ho několika kapkami vody, potřeme máslem a na něj položíme druhý plát těsta, který posypeme strouhankou. Jablka umyjeme, oloupeme, vykrojíme střed a pokrájíme je na plátky, které naskládáme na připravené listové těsto na plechu. Jablka posypeme vanilkovým cukrem, nasekanými ořechy, rozhodíme namočené a scezené rozinky. V menším kastrůlku zahřejeme máslo, potřeme ním jablka a plech vložíme do předehřáté trouby, kde koláč pečeme přibližně 20 minut.
- Když je koláč upečený, vyjmeme ho z trouby, necháme vychladnout. Broskvový džem přendáme ze sklenky do mísy, přidáme likér, dobře rozmícháme a potřeme vychladlý koláč, který nakrájíme na porce ve tvaru trojúhelníků.