Pečená zelenina s kuskusem
Ingredience
Bazalka |
1 hrst |
Brambory |
2 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Kuskus |
300 g |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Pastinák |
4 ks |
Pažitka |
1 hrst |
Petržel - nať |
1 hrst |
Rajčata |
50 g |
Šťáva citrónová |
3 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tuřín |
4 ks |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
Želé rybízové |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sladké brambory nakrájíme na větší kousky, tuříny na čtvrtky, česnek utřeme se solí. Dáme na plech a zakapeme třemi lžícemi oleje. Dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 °C.
- Pastiňáky nakrájíme na větší kusy, vaříme ve větším hrnci asi 2 minuty, vyndáme z vody a přidáme na plech. Osolíme a pečeme asi 30 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne na okrajích hnědnout.
- V hrnku rozmícháme rybízové želé (můžeme použít i jablkové) se 4 lžícemi vody. Zahříváme 2-3 minuty. Když se začne tvořit sirup, vyndáme plech se zeleninou z trouby a vzniklým sirupem zeleninu pokapeme. Plech vrátíme do trouby a pečeme dalších 10 minut.
- Během pečení podle návodu připravíme kuskus.
- Nakrájíme rajčata, nasekáme bylinky. Do pánve dáme zbylé 2 lžíce oleje, přidáme nakrájená rajčata a osmahneme je. Přidáme připravený kuskus a společně prohřejeme. Zasypeme bylinkami a pokapeme citrónovou šťávou.
- Zeleninu podáváme společně s kuskusem.