Pečená zelenina s kuskusem

Ingredience


Bazalka 1 hrst
Brambory 2 ks
Česnek 2 stroužek
Kuskus 300 g
Olej olivový 5 polévková lžíce
Pastinák 4 ks
Pažitka 1 hrst
Petržel - nať 1 hrst
Rajčata 50 g
Šťáva citrónová 3 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Tuřín 4 ks
Voda pitná 4 polévková lžíce
Želé rybízové 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sladké brambory nakrájíme na větší kousky, tuříny na čtvrtky, česnek utřeme se solí. Dáme na plech a zakapeme třemi lžícemi oleje. Dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 °C.
  2. Pastiňáky nakrájíme na větší kusy, vaříme ve větším hrnci asi 2 minuty, vyndáme z vody a přidáme na plech. Osolíme a pečeme asi 30 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne na okrajích hnědnout.
  3. V hrnku rozmícháme rybízové želé (můžeme použít i jablkové) se 4 lžícemi vody. Zahříváme 2-3 minuty. Když se začne tvořit sirup, vyndáme plech se zeleninou z trouby a vzniklým sirupem zeleninu pokapeme. Plech vrátíme do trouby a pečeme dalších 10 minut.
  4. Během pečení podle návodu připravíme kuskus.
  5. Nakrájíme rajčata, nasekáme bylinky. Do pánve dáme zbylé 2 lžíce oleje, přidáme nakrájená rajčata a osmahneme je. Přidáme připravený kuskus a společně prohřejeme. Zasypeme bylinkami a pokapeme citrónovou šťávou.
  6. Zeleninu podáváme společně s kuskusem.