Makový koláč ze zakysané smetany
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
200 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Mák mletý |
200 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
250 g |
Cukr moučkový |
120 g |
Kakao |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
60 g |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Smetanu vylijeme do mísy, přidáme mouku, kypřící prášek, sodu, vanilkový cukr, rozklepneme celé vejce, vysypeme mletý mák, nastrouhanou kůru z 1 ks citronu, vše dobře vařečkou promícháme a směs vylijeme na máslem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech, který vložíme do předehřáté trouby a v ní pečeme přibližně 30 minut.
- Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout, povrch koláče potřeme krémem, odložíme do ledničky ztuhnout krém a nakrájíme na vetší kostky.
- Poleva: Na pánvi zahřejeme máslo, přidáme cukr, horkou vodu, kakao a dobře na pánvi promícháme, vznikne nám hladká poleva.