Makový koláč ze zakysané smetany

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr moučkový 200 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mák mletý 200 g
Mouka polohrubá 200 g
Soda jedlá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Zakysaná smetana 250 g
Cukr moučkový 120 g
Kakao 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 60 g
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Smetanu vylijeme do mísy, přidáme mouku, kypřící prášek, sodu, vanilkový cukr, rozklepneme celé vejce, vysypeme mletý mák, nastrouhanou kůru z 1 ks citronu, vše dobře vařečkou promícháme a směs vylijeme na máslem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech, který vložíme do předehřáté trouby a v ní pečeme přibližně 30 minut.
  2. Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout, povrch koláče potřeme krémem, odložíme do ledničky ztuhnout krém a nakrájíme na vetší kostky.
  3. Poleva: Na pánvi zahřejeme máslo, přidáme cukr, horkou vodu, kakao a dobře na pánvi promícháme, vznikne nám hladká poleva.