Křehký koláč s červeným pomerančem

Ingredience


Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Kokos strouhaný 3 polévková lžíce
Pomeranče 3 ks
Cukr krupice 50 g
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká 70 g
Ocet vinný 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 120 g
Maizena - kukuřičný škrob 2 polévková lžíce
Mandle mleté 4 polévková lžíce
Mléko plnotučné 2.3 dl
Rum 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1.2 dl
Tresť vanilková 2 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse vymícháme cukr s rozšlehanými vejci, rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem Maizena.
  2. Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť, rum a pomleté oloupané mandle
  3. Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny .
  4. Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
  5. Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  6. Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  7. Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
  8. Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme na pečící formu. Těsto dáme do předem vyhřáté formy. Pečeme při 190 °C 15 minut, pak koláč vyjmeme z trouby a dáme vychladit. Troubu přepneme na gril.
  9. Omyté a osušené červené pomeranče oloupeme, dílky zbavíme slupky (blanky), poskládáme je na plech, který jsme vyložili alobalem a pomeranče grilujeme po 1.5-2 minutách z každé strany.
  10. Koláč potřeme vychlazeným krémem. Okraj koláče asi 2 cm posypeme opatrně práškovým cukrem (2 lžíce), střed krému posypeme nastrouhanou kokosovou moučkou (2-3 lžíce). Na koláč ozdobně rozložíme grilované dílky pomeranče, koláč nakrájíme a podáváme.