Křehký koláč s červeným pomerančem
Ingredience
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Kokos strouhaný |
3 polévková lžíce |
Pomeranče |
3 ks |
Cukr krupice |
50 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká |
70 g |
Ocet vinný |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
120 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce |
Mandle mleté |
4 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
2.3 dl |
Rum |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.2 dl |
Tresť vanilková |
2 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse vymícháme cukr s rozšlehanými vejci, rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem Maizena.
- Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť, rum a pomleté oloupané mandle
- Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny .
- Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
- Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme na pečící formu. Těsto dáme do předem vyhřáté formy. Pečeme při 190 °C 15 minut, pak koláč vyjmeme z trouby a dáme vychladit. Troubu přepneme na gril.
- Omyté a osušené červené pomeranče oloupeme, dílky zbavíme slupky (blanky), poskládáme je na plech, který jsme vyložili alobalem a pomeranče grilujeme po 1.5-2 minutách z každé strany.
- Koláč potřeme vychlazeným krémem. Okraj koláče asi 2 cm posypeme opatrně práškovým cukrem (2 lžíce), střed krému posypeme nastrouhanou kokosovou moučkou (2-3 lžíce). Na koláč ozdobně rozložíme grilované dílky pomeranče, koláč nakrájíme a podáváme.