Křehký koláč s jogurtovým krémem a malinami

Ingredience


Cukr krupice 25 g
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká 70 g
Ocet vinný 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Cukr skořicový 1 ks
Jogurt bílý choceňský smetanový 2.4 dl
Maliny 6 polévková lžíce
Sirup javorový 1.8 dl
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky s 1 špetkou soli a přimícháme 25 g krupicového cukru.
  2. Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Poté pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  3. Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
  4. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
  5. Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
  6. Omyjeme a necháme okapat čerstvé maliny.
  7. Zapneme troubu na 190°C a dáme do ní ohřát pečící plech.
  8. V míse si při vysokých obrátkách vyšleháme jogurtový krém: do mísy dáme 2.4 dl smetanového bílého jogurtu, 1.8 dl javorového sirupu, 1 sáček skořicového cukru, 1 bílek a 1 špetku soli. Šleháme přibližně 6-8 minut do doby, až se nám vše dokonale spojí.
  9. Na připravené těsto nalijeme jogurtový krém, rovnoměrně nasypeme maliny a takto připravený koláč dáme do trouby na vyhřátý plech. Pečeme dozlatova 40-45 minut.
  10. Vychlazený koláč nakrájíme a podáváme. V chladničce koláč vydrží až 3 dny.