Cibulový koláč s vejci
Ingredience
Anglická slanina |
80 g |
Cibule |
500 g |
Cukr moučkový |
10 g |
Droždí |
30 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hladká |
400 g |
Smetana zakysaná 11% |
200 g |
Sůl |
10 g |
Tuk |
15 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnku s vlažným mlékem nasypeme rozdrobené droždí, přidáme špetku cukru a necháme v teple vzejít kvásek.
- Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, přidáme kousky másla, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout. Mezitím nakrájíme slaninu na slabé plátky, cibuli nadrobno. Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát, položíme na vymaštěný plech, povrch potřeme smetanou, posypeme cibulí, osolíme, poklademe plátky slaniny a na každou čtvrtku koláče rozklepneme jedno vejce. Vložíme do trouby a pečeme při vyšší teplotě asi půl hodiny.
- Koláč rozkrojíme na čtvrtky tak, aby na každé porci bylo jedno vejce a ještě teplý podáváme.