Křehký jablkový koláč s rozinkami
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
120 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Cukr moučkový |
40 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jablka |
1 kg |
Ořechy lískové |
50 g |
Rozinky bílé |
40 g |
Skořice mletá |
20 g |
Strouhanka |
50 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo jihočeské |
170 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Těsto: Do mísy přesejeme mouku, vysypeme kypřící prášek, promícháme, přidáme vanilkový cukr, rozklepneme vejce, žloutky dáme do těsta a bílky necháme odložené v hrníčku, nakonec nakrájíme 150 g másla na menši kousky, které také dáme do těsta. Rukou zpracujeme tuhou a nelepící se hmotu, kterou přendáme na moukou vysypaný vál. Válečkem těsto rozválíme na 3 cm silný plát. Kruhovou pečící formu vymažeme máslem a posypeme strouhankou. Z těsta podle velikosti pečící formy vykrojíme kruh, který rozložíme do připravené formy. Zbylým těstem obložíme vnitřek formy a tak vytvoříme okraj koláče.
- Náplň:
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které dáme do mísy, přisypeme vanilkový cukr, skořicí, rozinky jemně nasekané ořechy, cukr, promícháme a směs naskládáme na těsto připravené v pečící formě. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, kterým potřeme pečící se koláč a vrátíme ho zpátky do trouby ještě na 10 minut.
- Upečený jablečný koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout, potom krájíme na úhledné trojúhelníkové porce, které pokládáme na talíř.