Křehký jablkový koláč s rozinkami

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Mouka pšeničná hladká 120 g
Vejce slepičí 3 ks
Cukr moučkový 40 g
Cukr vanilka 20 g
Jablka 1 kg
Ořechy lískové 50 g
Rozinky bílé 40 g
Skořice mletá 20 g
Strouhanka 50 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo jihočeské 170 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto: Do mísy přesejeme mouku, vysypeme kypřící prášek, promícháme, přidáme vanilkový cukr, rozklepneme vejce, žloutky dáme do těsta a bílky necháme odložené v hrníčku, nakonec nakrájíme 150 g másla na menši kousky, které také dáme do těsta. Rukou zpracujeme tuhou a nelepící se hmotu, kterou přendáme na moukou vysypaný vál. Válečkem těsto rozválíme na 3 cm silný plát. Kruhovou pečící formu vymažeme máslem a posypeme strouhankou. Z těsta podle velikosti pečící formy vykrojíme kruh, který rozložíme do připravené formy. Zbylým těstem obložíme vnitřek formy a tak vytvoříme okraj koláče.
  2. Náplň:
  3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které dáme do mísy, přisypeme vanilkový cukr, skořicí, rozinky jemně nasekané ořechy, cukr, promícháme a směs naskládáme na těsto připravené v pečící formě. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, kterým potřeme pečící se koláč a vrátíme ho zpátky do trouby ještě na 10 minut.
  4. Upečený jablečný koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout, potom krájíme na úhledné trojúhelníkové porce, které pokládáme na talíř.