Koláč se smetanovo-čokoládovým krémem
Ingredience
Jahody zahradní |
150 g |
Sirup javorový |
3 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Sušenky s kousky hořké čokolády |
130 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Čokoláda na vaření |
120 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.2 dl |
Čokoláda bílá |
170 g |
Rum bílý |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.4 dl |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící cukru. Poté přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru).
- Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 10-15 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
- Rozláme čokoládu na vaření a dáme ji do mísy. V rendlíku si přivedeme k varu 1.2 dl smetany, potom ji hned nalijeme na rozlámanou čokoládu a mícháme ji do doby, až se úplně rozpustí. Čokoládovou smetanu dáme na 30 minut do chladničky, vychlazenou rozetřeme na upečený koláčový korpus.
- Znovu si dáme do rendlíku 2.4 dl smetany a přivedeme ji k varu. Přimícháme 2 lžíce rumu a hned ji nalijeme do mísy s nalámanou bílou čokoládou. Mícháme do doby, až se čokoláda rozpustí. Potom ji odložíme do chladničky na 30 minut vychladit.
- Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem).
- Na ozdobení koláče si omyjeme a osušíme jahody. Na vychlazený koláč s čokoládovým krémem natřeme krém z bílé čokolády. Koláč ozdobíme šlehačkou, kterou pokapeme ozdobně javorovým sirupem, ozdobíme jahodami a podáváme.