Koláč se smetanovo-čokoládovým krémem

Ingredience


Jahody zahradní 150 g
Sirup javorový 3 polévková lžíce
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 70 g
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Sušenky s kousky hořké čokolády 130 g
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Čokoláda na vaření 120 g
Smetana 33% (šlehačka) 1.2 dl
Čokoláda bílá 170 g
Rum bílý 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2.4 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící cukru. Poté přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru).
  2. Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 10-15 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  3. Rozláme čokoládu na vaření a dáme ji do mísy. V rendlíku si přivedeme k varu 1.2 dl smetany, potom ji hned nalijeme na rozlámanou čokoládu a mícháme ji do doby, až se úplně rozpustí. Čokoládovou smetanu dáme na 30 minut do chladničky, vychlazenou rozetřeme na upečený koláčový korpus.
  4. Znovu si dáme do rendlíku 2.4 dl smetany a přivedeme ji k varu. Přimícháme 2 lžíce rumu a hned ji nalijeme do mísy s nalámanou bílou čokoládou. Mícháme do doby, až se čokoláda rozpustí. Potom ji odložíme do chladničky na 30 minut vychladit.
  5. Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem).
  6. Na ozdobení koláče si omyjeme a osušíme jahody. Na vychlazený koláč s čokoládovým krémem natřeme krém z bílé čokolády. Koláč ozdobíme šlehačkou, kterou pokapeme ozdobně javorovým sirupem, ozdobíme jahodami a podáváme.