Velikonoční jihočeský beránek

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Likér mandlový - Amaretto 1 dl
Máslo čerstvé 20 g
Mouka polohrubá 300 g
Mouka pšeničná hrubá 30 g
Rozinky tmavé 40 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Vejce slepičí 4 ks
Pepř černý celý 6 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozinky namočíme na 30 minut do likéru. Do misky prosejeme mouky, cukr, přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, rozinky scedíme a vysypeme do mouky, vše dobře promícháme. Rozklepneme vejce a bílky oddělíme. Žloutky rozšleháme se smetanou a vylijeme do misky k mouce. Z bílku vyšleháme tuhý sníh, který zlehka přimícháme do připravené směsi.
  2. Pečenou beránkovou formu vymažeme máslem, vysypeme moukou, vylijeme do ní těsto a v předehřáté troubě při střední teplotě pečeme přibližně 50 minut.
  3. Upečeného beránka vyndáme z trouby a vyklopíme na podnos. Beránkovi uděláme oči a pusu z celého pepře. Celého potřeme likérem, ve kterém jsme namáčeli rozinky. Okolo krku mu zavážeme barevnou stužku.