Vánoční a svatební věnečky

Ingredience


Hera 150 g
Mouka polohrubá 200 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 0.2 l
Cukr moučkový 30 g
Cukr vanilka 20 g
Máslo čerstvé 250 g
Mléko polotučné 0.5 l
Pudinkový prášek - vanilkový 40 g
Rum 0.05 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto: Do hrnce vylijeme vodu, přidáme na kostky nakrájenou Heru a za stálého míchání rozpustíme, přidáme sůl, přimícháme mouku a mícháním prohřejeme na mírném ohni tak dlouho, až se hmota odlepí ode dna hrnce. Těsto necháme vychladnout a zašleháme postupně celé rozkvedlané vejce, mícháme tak dlouho, aby směs netekla. Těsto dáme do sáčku a nastříkáme kolečka na papírem vyložený plech. Správné věnečky uděláme tak, že nastříkáme jedno kolečko a na něj nastříkáme další. Naplníme celý plech věnečky a dáme do předehřáté trouby péct na minimálně 15 minut.
  2. Upečené věnečky vytáhneme z trouby a ještě teplé příčně překrojíme. Necháme vychladnout a studené plníme krémem. Hotové naplněné věnečky posypeme moučkovým cukrem.
  3. Krém: Do hrnce vylijeme 3 dl mléka a pomalu přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozpustíme vanilkový cukr a pudinkový prášek, dobře rozšleháme a vylijeme do vařícího se mléka, za stálého míchání vaříme, až pudink zhoustne. Necháme vychladnout, máslo nakrájíme na kostky, dáme do pudinku a mícháme, aby se směsi spojily, přimícháme rum, ještě dobře promícháme a necháme v ledničce tak 30 minut.