Vánoční a svatební věnečky
Ingredience
Hera |
150 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
0.2 l |
Cukr moučkový |
30 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko polotučné |
0.5 l |
Pudinkový prášek - vanilkový |
40 g |
Rum |
0.05 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Těsto: Do hrnce vylijeme vodu, přidáme na kostky nakrájenou Heru a za stálého míchání rozpustíme, přidáme sůl, přimícháme mouku a mícháním prohřejeme na mírném ohni tak dlouho, až se hmota odlepí ode dna hrnce. Těsto necháme vychladnout a zašleháme postupně celé rozkvedlané vejce, mícháme tak dlouho, aby směs netekla. Těsto dáme do sáčku a nastříkáme kolečka na papírem vyložený plech. Správné věnečky uděláme tak, že nastříkáme jedno kolečko a na něj nastříkáme další. Naplníme celý plech věnečky a dáme do předehřáté trouby péct na minimálně 15 minut.
- Upečené věnečky vytáhneme z trouby a ještě teplé příčně překrojíme. Necháme vychladnout a studené plníme krémem. Hotové naplněné věnečky posypeme moučkovým cukrem.
- Krém: Do hrnce vylijeme 3 dl mléka a pomalu přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozpustíme vanilkový cukr a pudinkový prášek, dobře rozšleháme a vylijeme do vařícího se mléka, za stálého míchání vaříme, až pudink zhoustne. Necháme vychladnout, máslo nakrájíme na kostky, dáme do pudinku a mícháme, aby se směsi spojily, přimícháme rum, ještě dobře promícháme a necháme v ledničce tak 30 minut.