Linecký koláč s čerstvým špenátem a rokfórem
Ingredience
Linecké (křehké) těsto |
340 g |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
225 ml |
Špenát listový čerstvý |
225 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Rokfór |
115 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Rozváleným lineckým těstem vyložíme kulatou formu na koláče. Těsto na několika místech propícháme, aby se při pečení nezvedalo. (V případě, že použijeme těsto mražené, necháme je nejprve rozmrazit na mírně pomoučeném vále.) Dáme na 10 minut do trouby předehřáté na 200°C a pečeme, dokud těsto nezezlátne.
- Špenátové listy vypereme, odstraníme stopky a dáme do hrnce. Zalijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a dusíme 3-4 minuty. Vodu slijeme, špenát necháme vychladnout, abychom mohli důkladně vymačkat všechnu zbylou vodu.
- Špenátovými listy poklademe koláč, opepříme a posypeme muškátovým oříškem. Navrch rozprostřeme na kostky nakrájený rokfór. Vejce smícháme se šlehačkou a vzniklou směsí koláč pokapeme.
- Dáme na dalších 30 minut do trouby, povrch koláče musí zezlátnout.
- Koláč vyndáme z trouby a necháme asi 10 minut zchladnout. Potom nakrájíme a podáváme.