Slaný rajčatový koláč
Ingredience
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
120 g |
Minerální voda perlivá |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
140 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Česnek |
2 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Mozzarella |
360 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
0.5 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
0.5 polévková lžíce |
Rajčata |
1.2 kg |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sůl mořská |
2 špetka |
Žampiony čerstvé |
5 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 38 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Upečeme koláčový korpus. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto potřeme rozšlehaným, osoleným vajíčkem, propíchneme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme dozlatova 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
- Cherry rajčata omyjeme, rozkrájíme na poloviny, dáme je do mísy, posypeme 1 lžíci cukru, 1 lžičkou bílého pepře a 1,5 lžičkou soli.
- Promícháme je s 2 lžícemi oleje a dáme do zapékací mísy kterou dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme za občasného promíchání 35-40 minut.
- Mezitím připravíme ostatní ingredience: očistíme šalotku s česnekem. Šalotku pokrájíme na tenké plátky, česnek posekáme nadrobno. Omytou petrželovou nať a pažitkou nakrájíme nadrobno. Sýr Mozzarellu nakrájíme na plátky. Žampiony očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je nakrájíme na silnější plátky.
- V pánvi na olivovém oleji restujeme asi 1 minutu šalotku s česnekem. Přidáme žampiony, promícháme, osolíme 2 špetkami soli a ochutíme 2 špetkami černého pepře. Společně restujeme další minutu.
- Na koláčový korpus upravíme upečená rajčata, na ně poklademe cibuli s žampióny a nakonec po celém koláči poklademe plátky Mozzarelly.
- Koláč dáme do trouby a pečeme při 180°C přibližně 20 minut, jen do doby, až se nám roztopí sýr.
- Koláč nakrájíme a podáváme teplý.