Rizoto s houbami a černými olivami
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Houby čerstvé |
225 g |
Houby sušené |
30 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Olivová pasta černá |
2 polévková lžíce |
Olivy černé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rýže loupaná |
255 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
40 g |
Voda pitná |
200 ml |
Vývar zeleninový |
425 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve namočíme sušené houby. Přelijeme je vařící vodou a necháme přibližně 20 minut bobtnat.
- Oloupeme a na kostičky nasekáme cibuli, čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky. Vypeckované černé olivy nakrájíme nahrubo.
- Ve vyšším rendlíku se silným dnem rozehřejeme olej, dáme cibuli a čerstvé houby. Restujeme 4-5 minut, přisypeme rýži, pečlivě promícháme a restujeme další 1-2 minuty.
- Přidáme sušené houby i s vodou, ve které se máčely a vsypeme nakrájené olivy. Zalijeme necelou polovinou zeleninového vývaru a za občasného zamíchání vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut, dokud se voda nevyvaří.
- Přilijeme polovinu zbylého vývaru, zamícháme a vaříme dalších 5 minut, až do vyvaření veškeré tekutiny. Přidáme zbytek vývaru, olivovou pastu, osolíme a opepříme. Za stálého míchání vaříme dalších 5 minut. Odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme asi 5 minut odpočinout.
- Na talíři posypeme tenkými plátky parmazánu.