Rizoto s houbami a černými olivami

Ingredience


Cibule 1 ks
Houby čerstvé 225 g
Houby sušené 30 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Olivová pasta černá 2 polévková lžíce
Olivy černé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rýže loupaná 255 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 40 g
Voda pitná 200 ml
Vývar zeleninový 425 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve namočíme sušené houby. Přelijeme je vařící vodou a necháme přibližně 20 minut bobtnat.
  2. Oloupeme a na kostičky nasekáme cibuli, čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky. Vypeckované černé olivy nakrájíme nahrubo.
  3. Ve vyšším rendlíku se silným dnem rozehřejeme olej, dáme cibuli a čerstvé houby. Restujeme 4-5 minut, přisypeme rýži, pečlivě promícháme a restujeme další 1-2 minuty.
  4. Přidáme sušené houby i s vodou, ve které se máčely a vsypeme nakrájené olivy. Zalijeme necelou polovinou zeleninového vývaru a za občasného zamíchání vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut, dokud se voda nevyvaří.
  5. Přilijeme polovinu zbylého vývaru, zamícháme a vaříme dalších 5 minut, až do vyvaření veškeré tekutiny. Přidáme zbytek vývaru, olivovou pastu, osolíme a opepříme. Za stálého míchání vaříme dalších 5 minut. Odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme asi 5 minut odpočinout.
  6. Na talíři posypeme tenkými plátky parmazánu.