Salašský koláč
Ingredience
Brambory |
500 g |
Česnek |
4 ks |
Chilli paprička |
0.5 ks |
Cibule |
1 ks |
Jehněčí maso mleté |
900 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Kukuřice cukrová |
120 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
1.2 dl |
Olej slunečnicový |
0.5 dl |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rozmarýn sušený |
1 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sůl mořská |
0.5 polévková lžíce |
Sýr Brynza |
50 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce s 1 litrem vody a 1,5 lžičkou soli. Brambory vaříme přibližně 20 minut doměkka. Pak je slijeme, přidáme k nim lžíci másla, 1,2 dl teplého mléka, Brynzu a brambory vyšleháme na jemnou kaši.
- Cukrovou nakládanou kukuřici slijeme a necháme odkapat. Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme ji, zbavíme semínek a polovinu papričky nasekáme nadrobno. Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno.
- V zapékací míse na rozpáleném oleji zpěníme cibuli s česnekem, pak ji osmažíme dorůžova, přidáme mleté jehněčí maso, drcený kmín, sůl, černý pepř, sušený rozmarýn, chilli papričku, promícháme a pod pokličkou smažíme a dusíme zároveň přibližně 15 minut. Občas maso promícháme. Potom odstavíme z plotny a promícháme s kukuřicí. Na masovou směs dáme bramborovou kaši a zapékací mísu s masem a kaší dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme dozlatova při 190°C 20 minut.
- Mezitím omyjeme a drobně pokrájíme petrželku kudrnku. Upečené maso s kaší rozdělíme na talíře, posypeme petrželkou a podáváme.