Salašský koláč

Ingredience


Brambory 500 g
Česnek 4 ks
Chilli paprička 0.5 ks
Cibule 1 ks
Jehněčí maso mleté 900 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Kukuřice cukrová 120 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko plnotučné 1.2 dl
Olej slunečnicový 0.5 dl
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rozmarýn sušený 1 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Sůl mořská 0.5 polévková lžíce
Sýr Brynza 50 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce s 1 litrem vody a 1,5 lžičkou soli. Brambory vaříme přibližně 20 minut doměkka. Pak je slijeme, přidáme k nim lžíci másla, 1,2 dl teplého mléka, Brynzu a brambory vyšleháme na jemnou kaši.
  2. Cukrovou nakládanou kukuřici slijeme a necháme odkapat. Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme ji, zbavíme semínek a polovinu papričky nasekáme nadrobno. Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno.
  3. V zapékací míse na rozpáleném oleji zpěníme cibuli s česnekem, pak ji osmažíme dorůžova, přidáme mleté jehněčí maso, drcený kmín, sůl, černý pepř, sušený rozmarýn, chilli papričku, promícháme a pod pokličkou smažíme a dusíme zároveň přibližně 15 minut. Občas maso promícháme. Potom odstavíme z plotny a promícháme s kukuřicí. Na masovou směs dáme bramborovou kaši a zapékací mísu s masem a kaší dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme dozlatova při 190°C 20 minut.
  4. Mezitím omyjeme a drobně pokrájíme petrželku kudrnku. Upečené maso s kaší rozdělíme na talíře, posypeme petrželkou a podáváme.