Špejle po římsku
Ingredience
Bageta |
1 ks |
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Mozzarella |
400 g |
Olej olivový |
85 ml |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
4 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 8 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dlouhé, pevné špejle namočíme do vody nejméně na 10 minut.
- Troubu dáme předehřát na 230°C.
- Do široké misky dáme olej, citrónovou šťávu, oregano, sůl a pepř. Vidličkou důkladně promícháme.
- Mozzarellu nakrájíme na 12 plátků, z rajčat odkrojíme konce a každé rozdělíme na tři kolečka.
- Z bagety nakrájíme 16 plátků přibližně centimetr silných. Ty namáčíme do připravené směsi. Špejle vyjmeme z vody a střídavě na ně napichujeme krajíčky bagety, kolečka rajčat a plátky sýru. Vždy začínáme a končíme bagetou.
- Plech vyložíme pečícím papírem, na který položíme špízy. Vložíme do horké trouby a pečeme 6-8 minut, dokud se mozzarella nezačne rozpouštět a bageta zlátnout. Špejle několikrát otočíme, aby byly opečeny rovnoměrně.
- Čerstvou bazalku nasekáme nebo natrháme na kousky.
- Špejle po vyjmutí z trouby necháme mírně vychladnout a před podáváním posypeme bazalkou.