Špejle po římsku

Ingredience


Bageta 1 ks
Bazalka 2 polévková lžíce
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Mozzarella 400 g
Olej olivový 85 ml
Oregano sušené 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rajčata 4 ks
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dlouhé, pevné špejle namočíme do vody nejméně na 10 minut.
  2. Troubu dáme předehřát na 230°C.
  3. Do široké misky dáme olej, citrónovou šťávu, oregano, sůl a pepř. Vidličkou důkladně promícháme.
  4. Mozzarellu nakrájíme na 12 plátků, z rajčat odkrojíme konce a každé rozdělíme na tři kolečka.
  5. Z bagety nakrájíme 16 plátků přibližně centimetr silných. Ty namáčíme do připravené směsi. Špejle vyjmeme z vody a střídavě na ně napichujeme krajíčky bagety, kolečka rajčat a plátky sýru. Vždy začínáme a končíme bagetou.
  6. Plech vyložíme pečícím papírem, na který položíme špízy. Vložíme do horké trouby a pečeme 6-8 minut, dokud se mozzarella nezačne rozpouštět a bageta zlátnout. Špejle několikrát otočíme, aby byly opečeny rovnoměrně.
  7. Čerstvou bazalku nasekáme nebo natrháme na kousky.
  8. Špejle po vyjmutí z trouby necháme mírně vychladnout a před podáváním posypeme bazalkou.