Zapečené lasagne se špenátem

Ingredience


Bazalka 1 kávová lžička
Česnek 3 stroužek
Cibulka jarní 10 ks
Lasagne 12 plátek
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Pažitka 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 600 g
Ricotta 300 g
Smetana 12% (konzumní) 250 ml
Špenát listový čerstvý 2 kg
Sůl 1 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 10 g
Vejce slepičí 5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Špenát omyjeme, očistíme a v horké osolené vodě blanšírujeme asi 5 minut. Poté špenát vyjmeme, propláchneme ve studené vodě a nahrubo nasekáme.
  2. Jarní cibulku očistíme a najemno nasekáme. Cherry rajčátka omyjeme a překrojíme na polovinu. Česnek oloupeme a najemno nasekáme.
  3. Na pánvi rozpálíme máslo a špenát s jarní cibulkou na něm osmahneme, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme mlékem a smetanou.
  4. Do směsi přimícháme česnek a bazalku a vše asi 4 minuty povaříme. Nakonec přimícháme vejce, osolíme, opepříme a promícháme.
  5. Zapékací mísu vymažeme a střídavě do ní vrstvíme plátky lasagní, špenát, cherry rajčátka a ricottu tak, aby vrchí vrstva byla ze špenátu a ricotty.
  6. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a lasagne pečeme asi 50 minut. Po 30 minutách pečení lasagne vyndáme z trouby, povrch posypeme nastrouhaným ementálem a dáme ještě na 20 minut zapéct.
  7. Servírujeme na připravené talíře a zdobíme najemno nasekanou pažitkou.