Zapečené lasagne se špenátem
Ingredience
Bazalka |
1 kávová lžička |
Česnek |
3 stroužek |
Cibulka jarní |
10 ks |
Lasagne |
12 plátek |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g |
Pažitka |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
600 g |
Ricotta |
300 g |
Smetana 12% (konzumní) |
250 ml |
Špenát listový čerstvý |
2 kg |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
10 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Špenát omyjeme, očistíme a v horké osolené vodě blanšírujeme asi 5 minut. Poté špenát vyjmeme, propláchneme ve studené vodě a nahrubo nasekáme.
- Jarní cibulku očistíme a najemno nasekáme. Cherry rajčátka omyjeme a překrojíme na polovinu. Česnek oloupeme a najemno nasekáme.
- Na pánvi rozpálíme máslo a špenát s jarní cibulkou na něm osmahneme, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme mlékem a smetanou.
- Do směsi přimícháme česnek a bazalku a vše asi 4 minuty povaříme. Nakonec přimícháme vejce, osolíme, opepříme a promícháme.
- Zapékací mísu vymažeme a střídavě do ní vrstvíme plátky lasagní, špenát, cherry rajčátka a ricottu tak, aby vrchí vrstva byla ze špenátu a ricotty.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a lasagne pečeme asi 50 minut. Po 30 minutách pečení lasagne vyndáme z trouby, povrch posypeme nastrouhaným ementálem a dáme ještě na 20 minut zapéct.
- Servírujeme na připravené talíře a zdobíme najemno nasekanou pažitkou.