Kari rizoto se zeleným chřestem

Ingredience


Chřest zelený 500 g
Kari koření 1 kávová lžička
Mandle 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Pažitka 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže Arborio 400 g
Šalotka 2 ks
Sůl 1 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 80 g
Víno bílé 100 ml
Vývar zeleninový 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelený chřest omyjeme, očistíme, spodní dřevnatou část odkrojíme a nakrájíme na špalíčky. Šalotku očistíme a najemno nasekáme.
  2. V kastrolu převaříme zeleninový vývar se lžičkou kari koření. Na suché pánvi opražíme nahrubo nasekané mandle.
  3. Na pánvi rozpálíme lžíci másla a šalotku s chřestem a polovinou opražených mandlí na něm dusíme. Asi po 3 minutách přidáme rýži a osmahneme ji. Podlijeme bílým vínem a krátce povaříme.
  4. Poté přilijeme třetinu zeleninového vývaru s kari a necháme rýži nasáknout, poté přilijeme další třetinu a nakonec třetinu poslední. Po celou dobu mícháme, aby se vývar důkladně vsákl do rýže.
  5. Nakonec do rizota přimícháme zbytek másla, nastrouhaný ementál a najemno nasekanou pažitku. Ihned podáváme.