Kari rizoto se zeleným chřestem
Ingredience
Chřest zelený |
500 g |
Kari koření |
1 kávová lžička |
Mandle |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Pažitka |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže Arborio |
400 g |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
80 g |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar zeleninový |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zelený chřest omyjeme, očistíme, spodní dřevnatou část odkrojíme a nakrájíme na špalíčky. Šalotku očistíme a najemno nasekáme.
- V kastrolu převaříme zeleninový vývar se lžičkou kari koření. Na suché pánvi opražíme nahrubo nasekané mandle.
- Na pánvi rozpálíme lžíci másla a šalotku s chřestem a polovinou opražených mandlí na něm dusíme. Asi po 3 minutách přidáme rýži a osmahneme ji. Podlijeme bílým vínem a krátce povaříme.
- Poté přilijeme třetinu zeleninového vývaru s kari a necháme rýži nasáknout, poté přilijeme další třetinu a nakonec třetinu poslední. Po celou dobu mícháme, aby se vývar důkladně vsákl do rýže.
- Nakonec do rizota přimícháme zbytek másla, nastrouhaný ementál a najemno nasekanou pažitku. Ihned podáváme.