Velikonoční polévané perníčky
Ingredience
Anýz mletý |
1 špetka |
Badyán |
1 špetka |
Cukr moučkový |
250 g |
Fenyklová semínka |
1 špetka |
Hřebíček |
1 ks |
Kakao - prášek |
1.5 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
50 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
650 g |
Nové koření mleté |
1 špetka |
Skořice mletá |
1 špetka |
Soda jedlá |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
250 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 8 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Mouku se sodou, prášek do pečiva a cukr prosejeme na vál. Přidáme změklé máslo, tekutý med a všechny ostatní ingredience včetně pomletého koření. Pečlivě vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na vál. Z těsta vytvoříme válec, zabalíme do fólie a necháme alespoň tři hodiny v chladničce.
- Z odpočinutého těsta vyválíme plát o síle zhruba 5 mm a vykrajujeme tvary podle vlastního výběru. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem, poté pečeme v troubě, předehřáté na 180°C, až těsto zezlátne. Horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem, na rovné ploše necháme vychladnout.
- Perníčky zdobíme bílkovou polevou, kterou připravíme vytrvalým třením prosátého cukru s bílkem a citronovou šťávou, až je hmota úplně bílá a hladká.