Velikonoční polévané perníčky

Velikonoční polévané perníčky - obrázek

Ingredience


Anýz mletý 1 špetka
Badyán 1 špetka
Cukr moučkový 250 g
Fenyklová semínka 1 špetka
Hřebíček 1 ks
Kakao - prášek 1.5 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 50 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 650 g
Nové koření mleté 1 špetka
Skořice mletá 1 špetka
Soda jedlá 2 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 250 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku se sodou, prášek do pečiva a cukr prosejeme na vál. Přidáme změklé máslo, tekutý med a všechny ostatní ingredience včetně pomletého koření. Pečlivě vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na vál. Z těsta vytvoříme válec, zabalíme do fólie a necháme alespoň tři hodiny v chladničce.
  2. Z odpočinutého těsta vyválíme plát o síle zhruba 5 mm a vykrajujeme tvary podle vlastního výběru. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem, poté pečeme v troubě, předehřáté na 180°C, až těsto zezlátne. Horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem, na rovné ploše necháme vychladnout.
  3. Perníčky zdobíme bílkovou polevou, kterou připravíme vytrvalým třením prosátého cukru s bílkem a citronovou šťávou, až je hmota úplně bílá a hladká.