Džem jablečno-zázvorový

Ingredience


Citrony 2 ks
Cukr krupice 1.5 kg
Jablka 1.5 kg
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Voda pitná 400 ml
Zázvor celý 4 polévková lžíce
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme jablka, vykrájíme z nich jádřince a nakrájíme na kostky. Jádřince spolu se slupkami dáme do plátěného sáčku, který řádně zavážeme.
  2. Nakrájená jablka a sáček se zbytky jablek vložíme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme mletou skořici a mletý zázvor, citronovou šťávu a najemno posekanou citronovou kůru. Uvedeme do varu a vaříme, dokud ovoce nezměkne.
  3. Nastrouháme čerstvý zázvor. Ten pak přidáme spolu s cukrem do rozvařených jablek a za sníženého příkonu tepla vaříme do úplného rozpuštění cukru. Vyjmeme sáček, ve kterém se vařily slupky s jádřinci a šťávu z něho vymačkáme do džemu. Pak zvýšíme příkon tepla a vaříme, až džem začne houstnout.
  4. Odstavíme z plotny a necháme 10 minut chladnout. Plníme do vypařených sklenic, které po vychladnutí uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.