Plněné velikonoční řezy s polevou
Ingredience
Mouka pšeničná hladká |
150 g |
Tuk |
150 g |
Vejce slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
250 ml |
Cukr moučkový |
300 g |
Máslo čerstvé |
300 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hrubá |
1 polévková lžíce |
Solamyl - bramborový škrob |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Tuk |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Tuk s vodou v hrnci zahříváme. Když se začne vařit, vmícháme mouku, až utvoříme hladkou hmotu, kterou necháme za občasného promíchání vychladnout.
- Do vychladlé hmoty zašleháme postupně vejce. Hmotu rozdělíme na dva stejné díly a rozetřeme ji na dva vymazané a moukou vysypané plechy. V předehřáté troubě pečeme, až těsto zezlátne. Upečené placky necháme na plechu vychladnout.
- V mezičase si připravíme krém. V rendlíku svaříme mléko, v němž jsme rozšlehali škrob s moukou a za občasného zamíchání necháme hmotu vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po částech vmícháme do mléčné hmoty. Dobře prošleháme.
- Jednu placku natřeme krémem, překryjeme druhou plackou a potřeme polevou. Necháme zaschnout a krájíme na kostky.
- Polevu připravíme smícháním prosátého cukru, citronové šťávy a horké vody. Poleva musí být bílá a hladká.