Věnec s ořechovou náplní
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
80 g |
Droždí |
50 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
60 g |
Hrozinky |
80 g |
Ořechy vlašské |
200 g |
Piškoty dětské kulaté |
50 g |
Rum |
6 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
6 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V misce připravíme kvásek z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a lžíce vlažného mléka. Na vál prosejeme zbylou mouku, cukr, do důlku vlijeme v mléce rozšlehané vejce, vzešlý kvásek a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a necháme vykynout.
- Vykynuté těsto vyválíme, dobře potřeme rozpuštěným máslem a přeložíme ze všech stran do středu. Opět těsto vyválíme, potřeme máslem a složíme. Tento postup opakujeme třikrát. Poté těsto rozdělíme na tři díly, z nichž utvoříme válečky, mírně je rozválíme, potřeme náplní a zavineme tak, aby náplň nevytekla. Ze všech tří naplněných válečků upleteme cop, stočíme ho do věnce a opatrně spojíme. Věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, alespoň čtvrt hodiny necháme kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě, až věnec zezlátne.
- Náplň připravíme smícháním nastrouhaných ořechů s cukrem, hrozinkami, rumem, smetanou a drcenými piškoty.