Velikonoční beránek z olejového těsta

Ingredience


Citronová kůra 2 kávová lžička
Cukr moučkový 250 g
Cukr vanilka 1 ks
Hrozinky 50 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Mouka polohrubá 300 g
Olej rostlinný 10 polévková lžíce
Ořechy vlašské 50 g
Vejce slepičí 5 ks
Voda pitná 10 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse utřeme prosátý cukr se žloutky, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pomalu a postupně zašleháme olej a horkou vodu. Těsto připravujeme pomocí elektrického šlehače, šleháme při malých otáčkách alespoň deset minut. Přimícháme hrozinky, nasekané ořechy, mouku s kypřícím práškem a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
  2. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba 45 minut.
  3. Upečeného beránka vyjmeme z formy a necháme vychladnout.