Velikonoční beránek z olejového těsta
Ingredience
Citronová kůra |
2 kávová lžička |
Cukr moučkový |
250 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrozinky |
50 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Mouka polohrubá |
300 g |
Olej rostlinný |
10 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
50 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
10 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V míse utřeme prosátý cukr se žloutky, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pomalu a postupně zašleháme olej a horkou vodu. Těsto připravujeme pomocí elektrického šlehače, šleháme při malých otáčkách alespoň deset minut. Přimícháme hrozinky, nasekané ořechy, mouku s kypřícím práškem a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba 45 minut.
- Upečeného beránka vyjmeme z formy a necháme vychladnout.