Rýžový nákyp s čokoládou
Ingredience
Čokoláda hořká |
80 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
1000 ml |
Ořechy vlašské |
2 polévková lžíce |
Rozinky tmavé |
2 polévková lžíce |
Rýže loupaná |
350 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme mlékem, osolíme a za občasného míchání uvaříme.
- Do vychladlé rýže vmícháme 3 lžíce rozpuštěného másla, žloutky a cukr. Přidáme nastrouhanou čokoládu, omyté rozinky, nasekané ořechy a skořici. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
- Zapékací mísu vymažeme kouskem másla, vysypeme strouhankou a naplníme rýžovou kaší. Povrch poklademe vločkami zbylého másla.
- Nákyp pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.