Kapr na grilu s kmínem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Citrony |
1 ks |
Kapr obecný |
400 g |
Kmín celý |
10 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1 l |
Mrkev kořen |
400 g |
Olej olivový |
1 dl |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Pomerančová šťáva |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno portské |
1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kapra vykucháme, očistíme, umyjeme, osolíme, naporcujeme, porce namočíme do studeného mléka a odložíme na 30 minut do lednice.
- Zálivka: Mrkev oloupeme, dáme na pánev, kde máme rozehřáté máslo a na něm mrkev na mírném plamínku dokola opečeme. Do pánve přilijeme vymačkanou šťávu ze 2 pomerančů, pomerančovou kůru nakrájíme na větší proužky, které položíme vedle mrkve a také opečeme, přidáme na kolečka nakrájený česnek, přisypeme kmín, med, zalijeme vínem povaříme a odstavíme. Nakonec podle chuti opepříme.
- Gril potřeme olejem, rozpálíme na střední teplotu, porce ryby osušíme, naskládáme na rošt, obě strany pokapeme olivovým olejem a z obou stran pečeme přibližně 4 minuty.
- Upečené ryby porcujeme na talíře, vedle naaranžujeme pečenou mrkev, opečenou pomerančovou kůru a vše zalijeme připravenou zálivkou.