Fíkový džem (ze sušených fíků)

Ingredience


Citrony 2 ks
Cukr krystal 750 g
Fenykl obecný 1 kávová lžička
Fíky sušené 1 kg
Mandle loupané 55 g
Oříšky piniové 3 polévková lžíce
Voda pitná 1.6 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Fíky namočíme v jednom litru vody a několik hodin necháme bobtnat. Citrony omyjeme, vymačkáme z nich šťávu a oloupeme je. Kůru a jadérka zavážeme do plátěného sáčku.
  2. Namočené fíky vložíme do hrnce, přilijeme zbývající vodu a citronovou šťávu. Přidáme plátěný sáček, s kůrou a jádry a uvedeme do varu. Po zahájení varu snížíme příkon tepla a pomalu, za stálého míchání vaříme, až fíky změknou.
  3. Sáček vyndáme, přisypeme cukr, přidáme loupané mandle, piniové oříšky a semena fenyklu obecného. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Do směsi vymačkáme šťávu ze sáčku a za stálého míchání vaříme, dokud džem nezačne houstnout.
  4. Plníme do vypařených sklenic, které uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.