Fíkový džem (ze sušených fíků)
Ingredience
Citrony |
2 ks |
Cukr krystal |
750 g |
Fenykl obecný |
1 kávová lžička |
Fíky sušené |
1 kg |
Mandle loupané |
55 g |
Oříšky piniové |
3 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.6 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 70 porcí
- Fíky namočíme v jednom litru vody a několik hodin necháme bobtnat. Citrony omyjeme, vymačkáme z nich šťávu a oloupeme je. Kůru a jadérka zavážeme do plátěného sáčku.
- Namočené fíky vložíme do hrnce, přilijeme zbývající vodu a citronovou šťávu. Přidáme plátěný sáček, s kůrou a jádry a uvedeme do varu. Po zahájení varu snížíme příkon tepla a pomalu, za stálého míchání vaříme, až fíky změknou.
- Sáček vyndáme, přisypeme cukr, přidáme loupané mandle, piniové oříšky a semena fenyklu obecného. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Do směsi vymačkáme šťávu ze sáčku a za stálého míchání vaříme, dokud džem nezačne houstnout.
- Plníme do vypařených sklenic, které uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.