Mrkvový koláč s hořkou čokoládou

Ingredience


Cukr třtinový 225 g
Hřebíček mletý 1 špetka
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Máslo čerstvé 165 g
Mouka pšeničná hladká T 650 175 g
Mrkev kořen 250 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Ořechy vlašské 100 g
Pomeranče 1 ks
Sirup pomerančový 2 polévková lžíce
Skořice mletá 1 špetka
Solamyl - bramborový škrob 50 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. V misce vyšleháme 125 g másla s třtinový cukrem, vanilkovým cukrem, mletým hřebíčkem, mletou skořicí, muškátovým oříškem. Pak přimícháme vejce.
  2. Mrkev omyjeme, očistíme a nastrouháme. Společně s nasekanými vlašskými ořechy ji přimícháme do vaječné pěny. Nakonec do těsta přimícháme mouku, škrob, kypřící prášek do pečiva a sůl.
  3. Dortovou formu vymažeme a naplníme mrkvovým těstem, uhladíme a vložíme do předehřáté trouby, pečeme 45 minut.
  4. Ve vodní lázni rozpustíme máslo s kousky hořké čokolády a pomerančovým sirupem.
  5. Z trouby vyjmeme upečený koláč, necháme vychladnout a polijeme čokoládovou polevou. Necháme v chladničce asi 30 minut ztuhnout.
  6. Koláč servírujeme na připravené talíře a zdobíme plátkem pomeranče.