Mrkvový koláč s hořkou čokoládou
Ingredience
Cukr třtinový |
225 g |
Hřebíček mletý |
1 špetka |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
165 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
175 g |
Mrkev kořen |
250 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Ořechy vlašské |
100 g |
Pomeranče |
1 ks |
Sirup pomerančový |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 špetka |
Solamyl - bramborový škrob |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. V misce vyšleháme 125 g másla s třtinový cukrem, vanilkovým cukrem, mletým hřebíčkem, mletou skořicí, muškátovým oříškem. Pak přimícháme vejce.
- Mrkev omyjeme, očistíme a nastrouháme. Společně s nasekanými vlašskými ořechy ji přimícháme do vaječné pěny. Nakonec do těsta přimícháme mouku, škrob, kypřící prášek do pečiva a sůl.
- Dortovou formu vymažeme a naplníme mrkvovým těstem, uhladíme a vložíme do předehřáté trouby, pečeme 45 minut.
- Ve vodní lázni rozpustíme máslo s kousky hořké čokolády a pomerančovým sirupem.
- Z trouby vyjmeme upečený koláč, necháme vychladnout a polijeme čokoládovou polevou. Necháme v chladničce asi 30 minut ztuhnout.
- Koláč servírujeme na připravené talíře a zdobíme plátkem pomeranče.