Koláč s lilkem a cizrnou
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Cizrna konzervovaná |
400 g |
Hrozinky |
3 polévková lžíce |
Kmín římský |
0.5 kávová lžička |
Lilek |
1 ks |
Máslo čerstvé |
120 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Rýže Basmati |
100 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Těsto filo |
10 plátek |
Vývar zeleninový |
2.8 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rýži dobře omyjeme a necháme okapat. Hrozinky propláchneme v sítu a též je necháme okapat. Lilek omyjeme, oloupeme pokrájíme na kostky a osolíme ho (0,5 lžičky). Necháme ho "vypotit" 20 minut, pak lilek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Očistíme cibuli a drobně ji nakrájíme. Nakládanou cizrnu scedíme.
- V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje, na něm zpěníme cibuli ke které přimícháme lilek. Přidáme rýži, 0,5 lžičky červené papriky, kmín, promícháme, zalijeme 2,8 dl zeleninového vývaru, který přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a vaříme pod pokličkou pomalu přibližně 12-13 minut. Rýži odstavíme z plotny, přimícháme hrozinky a rýži necháme pod pokličkou dojít. Pak přimícháme cizrnu a sůl.
- Rozehřejeme 120 g másla. Kulatou formu na koláč vytřeme rozehřátým máslem, na něj postupně položíme 6 plátků těsta Filo, každý plátek potřeme rozpuštěným máslem. Všechny okraje těsta budou u okraje směřovat vzhůru. Na poslední vrstvu položíme rýžovou směs a zakryjeme 4 plátky těsta Filo. Každý potřeme rozpuštěným máslem a okraje těsta opatrně zasuneme pod spodní těsto.
- Pečeme v předehřáté troubě při 200°C 25 minut dozlatova. Koláč necháme chvíli vychladnout, pak ho nakrájíme a podáváme.