Koláč s lilkem a cizrnou

Ingredience


Cibule 1 ks
Cizrna konzervovaná 400 g
Hrozinky 3 polévková lžíce
Kmín římský 0.5 kávová lžička
Lilek 1 ks
Máslo čerstvé 120 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Rýže Basmati 100 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Těsto filo 10 plátek
Vývar zeleninový 2.8 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rýži dobře omyjeme a necháme okapat. Hrozinky propláchneme v sítu a též je necháme okapat. Lilek omyjeme, oloupeme pokrájíme na kostky a osolíme ho (0,5 lžičky). Necháme ho "vypotit" 20 minut, pak lilek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Očistíme cibuli a drobně ji nakrájíme. Nakládanou cizrnu scedíme.
  2. V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje, na něm zpěníme cibuli ke které přimícháme lilek. Přidáme rýži, 0,5 lžičky červené papriky, kmín, promícháme, zalijeme 2,8 dl zeleninového vývaru, který přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a vaříme pod pokličkou pomalu přibližně 12-13 minut. Rýži odstavíme z plotny, přimícháme hrozinky a rýži necháme pod pokličkou dojít. Pak přimícháme cizrnu a sůl.
  3. Rozehřejeme 120 g másla. Kulatou formu na koláč vytřeme rozehřátým máslem, na něj postupně položíme 6 plátků těsta Filo, každý plátek potřeme rozpuštěným máslem. Všechny okraje těsta budou u okraje směřovat vzhůru. Na poslední vrstvu položíme rýžovou směs a zakryjeme 4 plátky těsta Filo. Každý potřeme rozpuštěným máslem a okraje těsta opatrně zasuneme pod spodní těsto.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C 25 minut dozlatova. Koláč necháme chvíli vychladnout, pak ho nakrájíme a podáváme.