Bramborovo-rýžové smažené krokety

Ingredience


Brambory 2 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule červená 2 ks
Olej slunečnicový 2 dl
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 4 polévková lžíce
Rýže dlouhozrnná 85 g
Sezam - semena 6 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uvaříme rýži, scedíme jí a rozprostřeme na mělký talíř, aby vychladla. Čas od času ji promícháme vidličkou. Tím zabráníme vytvoření hrudek.
  2. Dvě velké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Na malé kousky nakrájíme oloupanou červenou cibuli, česnek utřeme se solí a nasekáme petrželku. Brambory vložíme do osolené vroucí vody, na mírném ohni vaříme 10-15 minut. Když změknou, vodu slijeme a brambory rozmačkáme na kaši.
  3. Tu smícháme s vychladlou rýží, přidáme připravenou cibuli, česnek a petrželku, osolíme, opepříme a důkladně prohněteme.
  4. Ze směsi vytvoříme válečky, které obalíme v sezamových semínkách.
  5. Do větší pánve se silnějším dnem nalijeme asi 1 cm oleje. Krokety vložíme do rozpáleného oleje a za občasného zamíchání smažíme 2-3 minuty dozlatova.