Ořechová roláda
Ingredience
Cukr moučkový |
120 g |
Kakao |
1 polévková lžíce |
Marmeláda višňová |
6 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
120 g |
Rum |
3 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
150 g |
Mléko polotučné sušené |
200 g |
Tuk |
150 g |
Cukr moučkový |
150 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Ořechy vlašské |
300 g |
Čokoláda na vaření |
50 g |
Máslo čerstvé |
10 g |
Tuk |
25 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Nejprve připravíme náplně. Ztužený tuk necháme změknout, utřeme ho s cukrem, přidáme sušené mléko a vypracujeme hladkou hmotu, kterou zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v chladničce.
- Ořechovou náplň připravíme rozpuštěním másla, do kterého zamícháme umleté ořechy, cukr a mléko. Vymícháme hladkou hmotu a necháme vychladnout.
- V míse utřeme žloutky s cukrem a postupně zašleháme horkou vodu. Do vzniklé pěny vmícháme kakao a mouku a na závěr pevný sníh ušlehaný z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme zhruba 5 minut.
- Těsto vyjmeme z trouby, posypeme lehce hladkou moukou a překlopíme na vál. Opatrně sloupneme pečící papír a těsto zakapeme rumem, potřeme rozmíchanou zavařeninou a ořechovou náplní.
- Mléčnou náplň rozválíme na placku mezi 2 kusy fólie. Placku položíme na ořechovou náplň, těsto srolujeme a přelijeme polevou.
- Polevu připravíme ve vodní lázni. Rozpustíme ztužený tuk, máslo a čokoládu a za stálého míchání umícháme hladkou polevu.