Ořechová roláda

Ingredience


Cukr moučkový 120 g
Kakao 1 polévková lžíce
Marmeláda višňová 6 polévková lžíce
Mouka polohrubá 120 g
Rum 3 polévková lžíce
Vejce slepičí 5 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 150 g
Mléko polotučné sušené 200 g
Tuk 150 g
Cukr moučkový 150 g
Máslo čerstvé 250 g
Mléko polotučné 100 ml
Ořechy vlašské 300 g
Čokoláda na vaření 50 g
Máslo čerstvé 10 g
Tuk 25 g
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme náplně. Ztužený tuk necháme změknout, utřeme ho s cukrem, přidáme sušené mléko a vypracujeme hladkou hmotu, kterou zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v chladničce.
  2. Ořechovou náplň připravíme rozpuštěním másla, do kterého zamícháme umleté ořechy, cukr a mléko. Vymícháme hladkou hmotu a necháme vychladnout.
  3. V míse utřeme žloutky s cukrem a postupně zašleháme horkou vodu. Do vzniklé pěny vmícháme kakao a mouku a na závěr pevný sníh ušlehaný z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme zhruba 5 minut.
  4. Těsto vyjmeme z trouby, posypeme lehce hladkou moukou a překlopíme na vál. Opatrně sloupneme pečící papír a těsto zakapeme rumem, potřeme rozmíchanou zavařeninou a ořechovou náplní.
  5. Mléčnou náplň rozválíme na placku mezi 2 kusy fólie. Placku položíme na ořechovou náplň, těsto srolujeme a přelijeme polevou.
  6. Polevu připravíme ve vodní lázni. Rozpustíme ztužený tuk, máslo a čokoládu a za stálého míchání umícháme hladkou polevu.