Koláčky - lodičky s krémem a krevetami

Ingredience


Kerblík 4 polévková lžíce
Avokádo 4 ks
Česnekové máslo 1 polévková lžíce
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Majonéza 230 g
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Krevety tygří - loupané 220 g
Sůl 2 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 120 g
Minerální voda perlivá 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 70 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uvaříme si krevety. Zmrazené vyloupané krevety musíme správně rozmrazit. Zmrazené malé krevety umístíme do mikrotenového sáčku a vložíme je přes noc do misky s ledovou vodou a necháme je v chladničce. Voda se nesmí ke krevetám dostat. Před přípravou musí být krevety úplně rozmrazené.
  2. Druhý den si do hrnce dáme 2 litry vody, 2 lžíce soli a vodu přivedeme k varu. Krevety vložíme do vody a pomalu je vaříme. Od bodu varu malé krevety vaříme 3-4 minuty, větší 7-8 minut. Když mají mléčně růžovou barvu, jsou uvařené. Jednu vyjmeme, rozkrojíme a tak zjistíme, jestli jsou uvařené. Potom je sítem z vody vyjmeme.
  3. Do mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli, 110 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
  4. Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  5. Na pomoučeném vále vyválíme čtverec o rozměru přibližně 33 x 33 cm, o síle 2-3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme tvary lodiček podle velikosti formiček a těsto natlačíme do formiček - lodiček.
  6. (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 24 kusů, podle síly vyváleného těsta.
  7. Formičky položíme na plech a dáme je do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme je dozlatova 10-15 minut. Formičky s těstem necháme vychladnout. Pomocí nože lodičky z formy vyjmeme.
  8. Omyjeme a drobně pokrájíme kerblík.
  9. Avokádo oloupeme, dužinu vydlabeme a dáme do misky. Přidáme česnekové máslo, majonézu, bílý pepř, sůl podle chuti a citronovou šťávu. Krém dobře vyšleháme a naplníme jím připravené lodičky. Na každou položíme malé uvařené krevety, posypeme kerblíkem a servírujeme.