Koláčky - lodičky s krémem a krevetami
Ingredience
Kerblík |
4 polévková lžíce |
Avokádo |
4 ks |
Česnekové máslo |
1 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Majonéza |
230 g |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Krevety tygří - loupané |
220 g |
Sůl |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
120 g |
Minerální voda perlivá |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
70 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Uvaříme si krevety. Zmrazené vyloupané krevety musíme správně rozmrazit. Zmrazené malé krevety umístíme do mikrotenového sáčku a vložíme je přes noc do misky s ledovou vodou a necháme je v chladničce. Voda se nesmí ke krevetám dostat. Před přípravou musí být krevety úplně rozmrazené.
- Druhý den si do hrnce dáme 2 litry vody, 2 lžíce soli a vodu přivedeme k varu. Krevety vložíme do vody a pomalu je vaříme. Od bodu varu malé krevety vaříme 3-4 minuty, větší 7-8 minut. Když mají mléčně růžovou barvu, jsou uvařené. Jednu vyjmeme, rozkrojíme a tak zjistíme, jestli jsou uvařené. Potom je sítem z vody vyjmeme.
- Do mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli, 110 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
- Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- Na pomoučeném vále vyválíme čtverec o rozměru přibližně 33 x 33 cm, o síle 2-3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme tvary lodiček podle velikosti formiček a těsto natlačíme do formiček - lodiček.
- (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 24 kusů, podle síly vyváleného těsta.
- Formičky položíme na plech a dáme je do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme je dozlatova 10-15 minut. Formičky s těstem necháme vychladnout. Pomocí nože lodičky z formy vyjmeme.
- Omyjeme a drobně pokrájíme kerblík.
- Avokádo oloupeme, dužinu vydlabeme a dáme do misky. Přidáme česnekové máslo, majonézu, bílý pepř, sůl podle chuti a citronovou šťávu. Krém dobře vyšleháme a naplníme jím připravené lodičky. Na každou položíme malé uvařené krevety, posypeme kerblíkem a servírujeme.